Ako si vybrať správny matrac? Poradíme Vám.

Rozmýšľate ako si vybrať správny matrac, tu nájdete pár užitočných rád.

Dobrý a zdravý spánok závisí od mnohých faktorov – pohodlie, úroveň stresu, teplota v miestnosti. Prvým krokom k pokojnému spánku je výber a kúpa správneho matraca. Veľkosť, tvrdosť, latexová pena, pamäťová pena alebo pružiny – toľko vecí, ktoré treba vziať do úvahy. Preto sme vytvorili sprievodcu matracmi, ktorý vám zjednoduší rozhodovanie.

pretty-young-woman-enjoys-long-sleep-bed

Medzi najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce kúpu nového matraca patria: životnosť starého matraca, typ matraca, tvrdosť matraca, poloha, v ktorej spíte a vaša telesná hmotnosť.

1. Kedy je čas na nový matrac? 

Vek matraca sa z veľkej časti podieľa na kvalite spánku. Spravidla budete nový matrac potrebovať po siedmich alebo ôsmich rokoch. To však neplatí pre všetky typy matracov. Záleží na jeho kvalite a materiáli. Preto, ak sa ráno budíte s bolesťou chrbta alebo sa necítite oddýchnutý, je čas zvážiť zmenu matraca.

2. Aký typ matraca potrebujem?

Typ matraca závisí predovšetkým od osobných preferencií. Aby sme vám výber trochu zjednodušili, prinášame základný prehľad  najbežnejších materiálov.

Penovélatexové matrace

Matrace z pamäťovej peny, penové alebo latexové matrace sa vyznačujú svojou mäkkosťou a odolnosťou. Vlastnosti a výhody týchto matracov sú podobné. Pri rozhodovaní medzi týmito troma materiálmi zvážte stupeň tvrdosti a ceny, ktorý vám vyhovuje. Matrace z pamäťovej peny sa dokonale prispôsobia vášmu telu a bránia vzniku preležanín. Latex sa vyznačuje svojou priedušnosťou, elasticitou a je vhodný aj pre alergikov. Latexové a penové matrace sú vhodné pre tých, ktorí sa v noci často otáčajú a pre tých, ktorí zdieľajú spoločnú posteľ s partnerom.

Pružinové matrace

Hlavnou výhodou moderných pružinových matracov je podpora, ktorú ponúkajú. Čím viac ich zaťažíte, tým väčší odpor a protitlak kladú. Sú pohodlné a postarajú sa o pokojný spánok. Medzi pružinami sa nachádza množstvo otvoreného priestoru, čo umožňuje vynikajúcu cirkuláciu vzduchu.

Taštičkové matrace

Matrace s taštičkovými pružinami poskytujú vynikajúci komfort a podporu pre celé telo. Na rozdiel od klasických pružín je každá pružina obalená v samostatnej taštičke z netkanej textílie. Vďaka tomu pracujú nezávisle od seba a zvyšujú pružnosť matraca. Sú vhodné aj pre partnerov s výrazne vyšším rozdielom v hmotnosti.

Kokosové matrace

Matrace, v ktorých je použitá kokosová vrstva spevňujú matrac a pohlcujú vlhkosť. Táto prírodná a 100% ekologická vrstva predlžuje životnosť matraca, bráni jeho deformácii a zlepšuje kvalitu spánku. 

3. Je lepší tvrdý alebo mäkký matrac?

Každý človek vníma tvrdosť matraca odlišne. Okrem toho, výber správneho matraca ovplyvňuje aj vaša hmotnosť, výška a poloha, v ktorej spíte. Ideálny je taký matrac, ktorý udržuje vašu chrbticu v správnej polohe, bez vytvárania tlakových bodov. Ak matrac neposkytuje dostatočnú oporu, pravdepodobne sa budíte s bolesťami chrbta a krku. Podľa stupňa tvrdosti delíme matrace na najtvrdšie (H5), stredne tvrdé (H3) a na mäkké matrace (H1). Tvrdosť matraca závisí od použitých materiálov a podložky, na ktorej je matrac položený. 

4. Ktorý matrac je najlepší pre Vašu spánkovú polohu?

Každý z nás preferuje inú polohu pri spaní. Väčšina ľudí však nehľadá matrac podľa polohy, v ktorej spí. Či už uprednostňujete spanie na boku, chrbte alebo bruchu, pre každú polohu je ideálna iná úroveň tvrdosti matraca.

 spanie na boku2

Mnoho ľudí, ktorí často spia na boku, pociťujú bolesť v bedrových kĺboch a pleciach. Zvyčajne je to kvôli nevhodnému matracu. Pri tejto polohe sa odporúča stredne tvrdý alebo mäkký matrac.  Je to preto, že materiál použitý v mäkkých matracoch sa dokonale prispôsobí vašim krivkám a poskytuje správnu oporu vašej chrbtici.

spanie na chrbte

Pri tejto polohe je najdôležitejšie to, aby vaša chrbtica bola v správnej polohe. Ak uprednostňujete spanie na chrbte, mali by ste zvoliť takú tvrdosť, ktorá poskytne správny stupeň pohodlia pre vašu chrbticu. Odporúčaná tvrdosť matraca je stredne tvrdá až tvrdá. Spánok na chrbte sa považuje za najzdravší. Dochádza k rovnomernému rozloženiu váhy tela a tlaku na chrbticu, krk a kĺby.

spanie na bruchu

 

Ak uprednostňujete spanie na bruchu, odporúča sa stredne tvrdý matrac, ktorý poskytuje základnú podporu pre zachovanie prirodzenej polohy chrbtice. Ak je matrac príliš mäkký, trup sa do matraca zaborí a vaša chrbtica sa počas spánku ohýba. Naopak, ak je matrac príliš tvrdý, chrbtica nie je v prirodzenej polohe, čo vedie k bolesti.

5. Záleží na hmotnosti? 

Aj keď sa vám váha nemusí zdať tak dôležitá, ovplyvňuje vlastnosti a životnosť matraca. V závislosti od vašej hmotnosti a typu tela sa bude odvíjať, aký typ matraca bude pre vás ideálny. Vyššia hmotnosť znamená väčší tlak na matrac. Preto ľudia trpiaci nadváhou by mali pri výbere matraca siahnuť po tvrdých matracoch. Mäkký matrac sa po čase preleží a stane sa ortopedicky nevhodným. Pre ľudí s nižšou hmotnosťou sa odporúčajú mäkšie matrace.