Tvrdý matrac je ideálnou voľbou pre zdravý spánok

Určite ste už niekedy počuli nejakého človeka, ako sa sťažuje, že má tvrdý matrac a že ho celú noc tlačil a preto sa nevyspal. Inokedy si zase prečítate názor lekárov, ktorí tvrdia, že najzdravší spánok je práve na tvrdom matraci. Ako je to teda s tvrdosťou matracov a ako si správne vybrať tvrdosť, ktorá tvorí kompromis medzi komfortným a zdravým spánkom? Všetko sa dočítate v našom článku.

spanok

Tvrdý matrac

Čo je to vlastne tvrdý matrac? Je to matrac, ktorý by nás tlačil a pripomínal spánok na tvrdej dlažbe? Ale kdeže. Ak niekoho niečo tlačí počas spánku, pravdepodobne to budú staré vyležané pružiny a takýto matrac treba okamžite vymeniť. Tvrdý matrac má tú vlastnosť, že napríklad jeho jadra tvorí pevná časť (napríklad kokosová doska), ktorá sa nedeformuje, keď si naň ľahne aj ťažší človek. Vrchná časť matraca však môže byť hrubá aj 5 cm a mäkká, tvorená napríklad pamäťovou penou. Náš stred tela (časť od stehien približne po rebrá) má najväčší podiel z celkovej váhy tela, a práve touto časťou sa človek môže ľahko zaboriť do mäkkého matraca.

Pôsobenie na chrbticu

Čo sa stane, keď sa napríklad počas spánku na boku zaboríte stredom tela do príliš mäkkého alebo vyležaného matraca? Vaša chrbtica sa neprirodzene deformuje, čo môže byť vplyvom času hlavným dôvodom problémov s pohybovým aparátom. Práve spánok na tvrdom a pevnom matraci (ktorý je navyše podporený kvalitným roštom) vám pomáha aj počas spánku udržovať zdravú polohu.

Netrpia kĺby?

Po spánku na príliš tvrdej podložke (napríklad len 1 cm hrubej karimatke položenej na tvrdej zemi), nás môžu ráno bolieť kĺby. Toto však nie je prípad tvrdých matracov, ktoré, ako sme spomínali vyššie, majú hornú vrstvu dostatočne hrubú na to, aby sa prispôsobila kolenám, lakťom, ramenám, ale aj bedrovým kostiam.

Ako nahradiť tvrdý matrac

Vyskúšať si spánok na tvrdšej podložke môžete aj v domácich podmienkach bez nákupu nového matraca. Jednou z možností je spánok na gauči. Vyskúšať však môžete aj spánok na spomínanej karimatke, rozhodne vám to neublíži. Ak sa však ráno zobudíte ešte viac dokaličení, nelámte hneď nad spánkom na karimatke palicu. To si len vaše ochabnuté svaly a kĺby potrebujú zvyknúť na novú polohu počas spánku. Po pár dňoch si telo zvykne aj na tvrdšiu podložku a vy sa budete tešiť z kvalitnejšieho spánku.

A čo mäkké matrace?

Mäkké matrace rozhodne nie sú hodné zatratenia, avšak nie sú vhodné pre všetkých. Sú mimoriadne komfortné a zdravý a mladý človek by nemal mať so spánkom na mäkkom matraci žiadny problém. Ak sa však budíte s bolesťami chrbta či iných častí tela, zvážte výmenu vášho starého matraca za tvrdší.