Aká je správna a naopak najhoršia poloha pri spánku?

Nájsť ideálnu polohu na spánok nie je jednoduché. Poloha, v ktorej spíme, má spolu s ďalšími faktormi, ako je napríklad kvalita matraca, množstvo kyslíka v miestnosti, teplota, jedlo, ktoré ste konzumovali pred spánkom, množstvo kofeínu v krvi a s mnohými ďalšími výrazný vplyv na to, ako sa vyspíme. Pozor, okrem toho, či sa ráno cítime dolámaní má poloha pri spánku vplyv aj na funkčnosť niektorých orgánov. Bez ďalších zbytočných rečí sa pozrime na to, v akej polohe by ste (ne)mali spať.
 poloha-pri-spanku

Mnohí z nás sa často nedokážu dobre vyspať

Určite to poznáte. Kúpite si kvalitný matrac, anatomický vankúš, vyhýbate sa modrému svetlu, nejete večer ťažké jedlá, pred spaním možno aj meditujete alebo čítate, izbu alebo spálňu máte dobre vetranú, jednoducho dodržiavate všetky rady, ktoré sme už viackrát rozoberali na našom blogu. Napriek tomu sa však ráno budíte dolámaní, unavení, možno dokonca aj zachrípnutí alebo zahlienení či s bolesťami brucha. Samozrejme, môže ísť aj o nejakú chorobu, preto to rozhodne netreba podceniť, no veľmi pravdepodobné je aj to, že spíte v nesprávnej polohe.

Správna poloha pri spánku

Správna poloha pri spaní – ktorá je tá najlepšia? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Niektoré polohy sú lepšie, iné horšie. Odborníci sa väčšinou zhodnú na tom, že najlepšia poloha na spánku je na boku, za ňou nasleduje spánok na chrbte a na treťom mieste je spánok na bruchu. Všetky tri však majú svoje ALE.

Spánok na boku

Pri spaní na boku dosť záleží aj na tom, na ktorom boku spíte. Kým spánok na ľavom boku vyvíja väčší tlak na pečeň, pľúca a žalúdok, spať na pravom boku by ste zase nemali, ak vás trápi pálenie záhy. Na ľavom boku sa odporúča spať v tehotenstve pre lepší krvný obeh bábätka. Pri spaní na boku je vhodné mať medzi kolenami vankúš alebo prikrývku

Spánok na chrbte

Pri spánku na chrbte s vystretými nohami sa odporúča vložiť pod kolená valcový vankúš, aby sa vám zbytočne od podložky neodliepala spodná časť chrbta, čo vytvorí príliš veľký tlak na chrbticu a ráno sa takmer určite zobudíme s bolesťami krížov. Ak spíte na chrbte, ľahko vám môžu počas prechladnutia zatiecť hlieny do hrdla a s otvorenými ústami si počas noci ešte viac vysušíte a podráždite sliznicu.

Spánok na bruchu

Ten sa zo všetkých troch odporúča najmenej, no má jednu veľkú výhodu. Počas spánku na bruchu prichádza k veľkej úľave od bolestí chrbta spôsobených napríklad sedavým životným štýlom. V skutočnosti je však pri spánku na bruchu opäť vyvíjaný veľký tlak na spodnú časť chrbtice. Pri vytočení hlavy do boku navyše trpí celá chrbtica.

Najhoršia poloha pri spánku

Aká je úplne najhoršia poloha na spánok? Ak vynecháme rôzne akrobatické prvky, ktoré dokážu predviesť ľudia po nadmernej konzumácii niektorých nápojov, najhoršia poloha na spánok je určite v sede, respektíve v nejakej tej hybridnej polohe medzi sedom a ľahom, kedy je celý chrbát zaguľatený. Ak sa po zobudení z takejto polohy (napríklad) na gauči nedokážete v prvom momente ani postaviť, je to preto, že pri nej neskutočne trpí celá chrbtica.

Správna poloha hlavy pri spánku

Môžeme povedať, že najlepšia poloha pri spánku je tá na pravom boku. Čo však s hlavou? Aby pri spánku na boku nedochádzalo k deformácii krčnej chrbtice, je potrebné pod hlavu podložiť pevný anatomický vankúš. A aby sa vám stred tela nezaryl do matraca, čo by zase spôsobilo deformáciu spodnej časti chrbtice, najlepšie je spať na čo najtvrdšom matraci.