Zlý spánok v tehotenstve: Spať radšej na bruchu či na chrbte?

Tehotenstvo zmení vo vašom živote úplne všetko. V tomto kontexte nemáme na mysli len rôzne telesné zmeny alebo výkyvy nálad, ale aj to, ako bude vyzerať váš deň a s akými problémami sa budete musieť vysporiadať. Nechceme však maľovať čerta na stenu, tehotenstvo aj jeho vyvrcholenie je krásna a nenahraditeľná udalosť. Avšak, keď sa ešte počas tehotenstva kvalitne nevyspíte, nasledujúce roky pri bábätku to doženiete len ťažko. V dnešnom článku si ukážeme, ako dosiahnuť kvalitný spánok aj v tehotenstve.

spanok-v-tehotenstve

Spánok v tehotenstve

V našom predchádzajúcom článku sme sa venovali NREM a hlavne REM fázam spánku, ale nájdete v ňom aj tipy, ako zvýšiť celkovú kvalitu vášho spánku. Všetky tieto tipy sú mimoriadne dôležité aj pre spánok v tehotenstve. Okrem toho sa však môžu tehotné ženy potýkať s radom ďalších komplikácií, ktoré im zabránia adekvátne si odpočinúť a nabrať energiu potrebnú pre nasledujúci deň. Ako by mali ženy spať počas tehotenstva?

Spánok na bruchu a tehotenstvo

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že v prvom trimestri vášho tehotenstva nie je spánok na bruchu kontraindikovaný. Bruško rastie veľmi málo alebo vôbec, a preto vám ešte pri spánku nezavadzia a ani vy nemôžete ohroziť bábätko. Ak teda milujete zaspávanie na brušku, vychutnajte si ho ešte počas prvého trimestra. V druhom a hlavne v treťom trimestri je pre veľkosť bruška nemožné spať v tejto polohe. Ak by ste sa o to aj pokúšali, môžete ohroziť vaše bábätko.

Spánok na chrbte v tehotenstve

Spánok na chrbte nie je až taký zlý, no v princípe to nie je ideálne riešenie, ktoré by napomáhalo komfortu mamičky. Najmä počas prvého trimestra sa ženy stretávajú s nevoľnosťami (ktoré sú najsilnejšie práve pri polohe na chrbte) a počas druhého a tretieho trimestra v tejto polohe bruško tlačí na močový mechúr, čo by znamenalo niekoľko nočných výletov z postele. Okrem toho brucho tlačí aj na cievy, čo môže vyvolať pocit sťaženého dýchania či dokonca dusenia.

Zlý spánok v tehotenstve

Ako vidíte, spánok v tehotenstve je hotová veda. Alebo aj nie :) Je len dôležité vyvarovať sa niekoľkým chybám, ktoré môžu znižovať jeho kvalitu. Počas tehotenstva môže na váš spánok negatívne (viac než bežne) vplývať aj kofeín. Vyhýbať by ste sa mali aj silným pachom (ktoré opäť vyvolávajú nevoľnosť), ale aj veľkým porciám jedla či vody. Alkohol a cigarety, snáď, ani nemusíme spomínať. Pozor si však dajte aj na pocit hladu. Do postele proste treba ísť v tú najvhodnejšiu dobu ani hladná, ani smädná, ale ani prejedená či s potrebou na WC.

Tipy na zdravý spánok pre tehuľky

Ako by teda mali spať tehuľky? Ideálna je poloha na boku. Vynikajúcou pomôckou sú takzvané vankúšiky na kojenie (postačia vám aj klasické vankúše či zrolovaný paplón), ktoré môžete v tejto polohe objať ako veľkého plyšáka a zároveň prichytiť medzi kolená. Čo sa týka výberu matraca, vyberte si skôr model s vyššou tvrdosťou. Stredná časť tela spolu s bruškom priberú na váhe a do mäkšieho matracu by ste sa tak ľahko prepadali, čo môže spôsobiť zlú polohu chrbtice a následné pocity „dolámanosti“ počas celého ďalšieho dňa.