Ako dlho by sme mali spať? Dĺžka spánku závisí aj od veku

Kvalitný spánok je jednou z najdôležitejších premenných, ktoré vplývajú na regeneráciu nášho tela. Kvalita spánku je jedna vec, no mimoriadne dôležitá je aj jeho správna dĺžka. Viete, ako dlho by ste vlastne mali každý deň spať? Mení sa odporúčaná dĺžka spánku aj vekom? A čo všetko vám dokáže spôsobiť spánkový deficit?

dobry-spanok

Ako dlho by sme mali spať?

Väčšina svetových zdravotníckych autorít sa zhoduje na tom, že dospelý človek potrebuje denne v priemere 7,5 hodín spánku. Tento časový údaj však nemusíte brať ako jedinú dogmu. Potreba spánku sa mení aj vplyvom ročného obdobia, fyzických aktivít počas dňa, ale aj v dôsledku psychického vyčerpania či choroby. Iné množstvo spánku potrebuje malé dieťa, iné zase senior.

Dĺžka spánku podľa veku

Niektoré zdroje uvádzajú, že novorodenec môže prespať pokojne aj 23 hodín denne. Dieťa do veku jedného roka vraj potrebuje denne minimálne 12, no pokojne aj 20 hodín spánku. Vyššia potreba spánku prichádza aj s pribúdajúcimi rokmi, no ako to určite dobre viete, či už z vlastnej skúsenosti alebo z príbehov vašich blízkych, vo vyššom veku je niekedy dosiahnutie vytúženého spánku naozaj problém.

Koľko vydrží človek bez spánku?

Koľko by ste si tipli? Lekári na urgentoch niekedy ťahajú aj 24-hodinové smeny a aj na festivale sa dajú potiahnuť dva dni bez spánku. Budú to teda 3 dni? Alebo celý týždeň? Svetový rekord zatiaľ drží muž menom Randy Gardner, ktorému sa v roku 1965 podarilo nespať celých jedenásť dní a 24 minút. Paradoxne takáto extrémna simulovaná spánková deprivácia nemala na jeho zdravotný stav dlhodobý negatívny vplyv. Jeho spánkové cykly sa dali do poriadku za necelé dva dni. Počas experimentu však trpel halucináciami, samovoľným pohybom končatín, ale aj problémami s krátkodobou pamäťou či zmenami nálad.

Následky nedostatku spánku

Takéto experimenty rozhodne nikomu neodporúčame absolvovať. Nedostatkom spánku však môžete trpieť aj bez toho, aby ste skúšali 10 alebo viac dní vôbec nespať. Tvrdý pracovný režim, povinnosti v domácnosti a starostlivosť o rodinu a deti na môže zobrať množstvo energie a zabrať veľa drahocenného času, ktorý nám následne chýba tieto chýbajúce hodiny si kompenzujeme skracovaním spánku. Podráždenosť, nedostatok energie, znížená imunita, ale aj depresie môžu byť prvým príznakom nedostatku spánku. Z dlhodobého hľadiska si môžeme všimnúť aj úbytok na váhe iné pridružené chronické choroby. 

Čo ovplyvňuje kvalitu spánku?

Na túto tému nájdete na našom blogu aj samostatné články. V skratke však môžeme povedať, na kvalitu spánku mimoriadne pôsobí teplota v miestnosti, v ktorej spíte, kvalitný matrac, pôsobenie modrého svetla pred spaním, ťažké jedlá a kofeín, ale aj to, ako dôsledne si pred spaním vyvetrať izbu alebo či vás počas spánku rušia nejaké zvuky alebo svetlo.