Ako vyčistiť matrac od krvi, potu, moču, roztočov či plesní?

Fľaky na matraci sú niečo ako škrabance na aute. Aj keby ste sa snažili najviac na svete, jednoducho sa im nevyhnete. V prípade, že sa fľak objaví na novom matraci, je vaše rozhorčenie skutočne na mieste. Našťastie máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ako váš matrac nielen vyčistiť od rôznych druhov škvŕn, ale aj ako ho pred ich vznikom spoľahlivo chrániť.

cistenie-matraca

Čistenie matraca

Niektoré špecializované čistiarne ponúkajú aj službu čistenia matracov. Je však dôležité podotknúť, že každý typ matracu sa čistí inak. Dostať nečistoty z penového matraca nemusí byť zložité, no vyčistiť matrac s kokosovou doskou by sme rozhodne neskúšali, pretože vám môže pri nedostatočnom vysušení splesnivieť. Pri každej jednej nehode je dôležité matrac čo najdôkladnejšie vysušiť, ideálne prikladaním papierových vreckoviek či niekoľko hodinovým pobytom matraca na slnku a vetre. Základom každého dobrého matraca je hrubý prateľný poťah. Ak však ani pranie nepomôže odstrániť škvrny, vyskúšajte naše nasledovné tipy.

Ako vyčistiť matrac od krvi

Ani na fľaky od krvi, ktoré si zo sebou nesú prívlastok „neodstrániteľné“, nepotrebujete kupovať drahé prípravky. Ak je krv čerstvá, rýchlo zaperte poťah z matraca v studenej vode. Ak ani studená voda nepomôže, nasypte na postihnuté miesto trochu soli alebo sódy bikarbóny a nechajte pôsobiť 30 minút. Následne poťah vyperte.

Fľaky od potu

Fľaky od potu môžete vyskúšať odstrániť na sucho pomocou spomínanej sódy bikarbóny. Posypte fľak na matraci sódou bikarbónou, doslova ju vmasírujte dnu napríklad pomocou kuchynskej hubky a nechajte pôsobiť celú noc. Tento trik môžete použiť aj priamo na penové matrace, ktoré tak nemusíte zbytočne máčať a ničiť. Ráno miesto len poriadne povysávajte s vysávačom a v prípade nutnosti procedúru opakujte ešte raz.

Čistenie matraca od moču

Fľaky od moču najjednoduchšie odstránite pomocou roztoku vody s octom. Okrem toho, že ocot dokáže vytiahnuť z matraca nepeknú žltú farbu, dokonale neutralizuje aj zápach. Nemusíte sa báť, že by vám následne matrac páchol po octe, jednoducho ho nechajte vypáchnuť na čerstvom vzduchu.

Roztoče, prach, plesne

Ak máte matrac plesnivý, ani sa s ním ďalej netrápte, takýto matrac predstavuje skutočné zdravotné riziko. Prachu a roztočov sa však dá efektívne zbaviť, respektíve znížiť ich množstvo v matraci. Matrac dôkladne povysávajte a nechajte ho pokojne aj niekoľko dní vyvetrať vonku na vzduchu. Pravidelným otáčaním a vetraním matraca môžete výrazne znížiť riziko tvorby nových roztočov a usádzania prachu.

Chráňte váš matrac

Ak sa nechcete so škvrnami vôbec trápiť, odporúčame použiť chrániče na matrace alebo aspoň nepremokavé plachty na matrac. Spomínaný poťah môžete ľahko oprať aj na vyššiu teplotu a odstrániť tak aj tie najodolnejšie škvrny. Ak už je matrac nenávratne poškodený, môžete si vybrať nový matrac z našej ponuky