Ako vybrať rošt na posteľ?

Potrebujete poradiť pri výbere správneho roštu? Je lepší latkový rošt, lamelový rošt či polohovateľný rošt? A aký rošt je najlepší pre váš matrac? Pre zdravý spánok je okrem vhodného matraca rovnako dôležité vybrať správny rošt na posteľ. Čo všetko je dôležité pri rozhodovaní a výbere, aký rošt do postele vybrať? Čítajte a dozviete sa.

ako-vybrat-rost-do-postele

Prečo je rošt do postele dôležitý?

Rošt je nenahraditeľný nielen kvôli komfortu pri spaní, ale aj pre váš matrac. Pritom platí, že čím je rošt pružnejší, tým lepšie chráni matrac.

Čo zabezpečujú rošty na posteľ:

  • Hygiena matraca – matrac vďaka roštu voľne dýcha, správne sa odvetráva, odvádza teplo a vlhkosť. Zabezpečí nutné vetranie v matraci, čím zabráni vzniku prostredia, ktoré je vhodné pre roztoče a plesne.
  • Životnosť matraca – predlžuje sa, pretože voľné dýchanie matraca udržiava jeho funkčné vrstvy v najlepšom stave.
  • Lepšie rozloženie tlaku a váhy tela na matraci (špeciálne pri lamelovom rošte), čím sa maximalizujú funkčné vlastnosti matraca.
  • Mäkkosť/tvrdosť matraca – rošt zabezpečí úpravu pocitovej tvrdosti matraca. Latkový rošt dodáva pevný základ pružným a mäkším matracom a naopak lamelový rošt poskytuje odpruženie tvrdším matracom.

Vlastnosti roštu zabezpečia dokonalé vyladenie komfortu vášho spánku.

Typy roštov a ich kombinácia s matracom

Správne zvolený rošt do postele sa rovnako podieľa na kvalite spánku ako matrac a je dôležité vedieť, ako ich správne kombinovať. Každý rošt má svoje vlastnosti a každý je vhodný pod iný typ matraca. Medzi základné typy roštov patria lamelové rošty, latkové rošty (alebo inak nazývané aj latové či pevné rošty) a polohovateľné rošty.

Správnou kombináciou kvalitného roštu a matraca udržíte telo v správnej fyziologickej polohe počas spánku, pričom dochádza k cirkulácii vzduchu v matraci.

Lamelový rošt

Lamelové rošty sú tvorené pružnými lamelami, ktoré sa zasadzujú do rámu postele pod miernym uhlom. Lamelové rošty dobre pružia a zabezpečujú odvetrávanie matraca, čo pomáha znižovať rast roztočov a baktérií. Je vhodný pre ľudí, ktorí sú zástancami mäkšieho spánku.

Pozrite si našu ponuku:

Rošty do postele ponúkame aj v ďalších rôznych rozmeroch.

lamelovy-rost copy

V našej ponuke nájdete dokonca aj také lamelové rošty, ktorým môžete regulovať tvrdosť. Lamely majú nastaviteľnú tuhosť v časti pod bedrami a zaručujú tak správnu oporu pre váš chrbát.

regulacia-tvrdosti-v-oblasti-bedier

Pre aké matrace zvoliť lamelový rošt

Lamelové rošty sú vďaka pružnosti vhodné pod tvrdšie a nižšie matrace, ktoré síce perfektne kopírujú tvar tela, ale chýba im výrazná pružnosť. Lamelový rošt pomáha matracu pružiť, preberá časť vyvíjaného tlaku a tak je matrac menej zaťažovaný. Lamelové rošty je možné použiť aj pre iné druhy matracov (napr. vysoké penové), ak chcete zvýšiť pružnosť či pocit mäkkosti matraca.

Latkový rošt

Latkový rošt, alebo aj pevný rošt ocenia najmä tí, ktorí majú radšej tvrdšiu plochu na spanie. Pozostáva z jednotlivých latiek, ktoré sú na rošte buď spojené textilnými pruhmi alebo sú upevnené priamo v ráme.

Prezrite si našu ponuku:

Rošty do postele ponúkame aj v ďalších rozmeroch.

latkovy-rost

Pre aké matrace zvoliť pevný latkový rošt

Latkové rošty sú vhodné pod pružinové matrace, ale aj penové matrace s vyšším jadrom, ktoré disponujú pružením a správnym rozložením váhy. Tento typ roštu príliš nepruží, preto to musí zaistiť matrac. Latkový rošt sa neodporúča kombinovať s tenkými matracmi, pretože by spanie na takomto lôžku bolo tvrdšie. Latkový rošt však zabezpečuje pevný a dobre odvetrávaný podklad.

Správna kombinácia roštu a matraca spolu so zhrnutím vlastností jednotlivých roštov sú znázornené na obrázku.

tabulka-porovnanie-latkovy-vs-lamelovy-rost1

Polohovateľný rošt

Polohovateľné rošty tvoria pružné lamely. Polohovanie je možné buď elektronicky alebo ručne, v oblasti nôh a hlavy. Elektrický rošt na posteľ sa ovláda pomocou elektrického ovládača. Elektricky polohovateľný rošt je vhodný najmä pre starších ľudí a tých, ktorí si potrpia na kvalitu a pohodlie. Cena týchto roštov je však vyššia oproti lamelovým a latkovým roštom.

Pre aké matrace zvoliť polohovateľný rošt

Na polohovateľné rošty odporúčame matrace z pružných materiálov, ako sú napríklad latexové matrace a ďalšie matrace s rôznymi typmi elastických pien. Matrace by však mali byť z jedného celku, prípadne matrace vyrobené  z dvoch, max troch pien. Polohovateľný rošt sa nesmie kombinovať s taštičkovým, pružinovým matracom či matracom s kokosovou doskou, nakoľko sa polohovaním môžu poškodiť.

Správny výber roštu

Okrem toho, že správny rošt predlžuje životnosť a funkčnosť matraca, stará sa tiež o vaše dokonalé pohodlie počas spánku. Vhodný rošt pomáha rozložiť tlak vyvíjaný na matrac, podporuje jeho správne fungovanie a prevetrávanie. Rošt je potrebné vyberať v závislosti od rôznych faktorov ako napríklad hmotnosť človeka, spánkové návyky, zdravotný stav, a predovšetkým typ matraca.

  • Vaša hmotnosť – rošt musí mať vyššiu nosnosť, ako je hmotnosť osoby, aspoň o 10 až 15 kg. Nami uvádzaná nosnosť roštu počíta s hmotnosťou osoby + matraca.
  • Typ matraca – na polohovacie a lamelové rošty sú vhodné flexibilné materiály, na pevné latkové rošty zase neohybné prírodné materiály.
  • Cena – vo všeobecnosti medzi lacnejšie patria latkové rošty, následne lamelové a medzi najdrahšie patria elektricky polohovateľné rošty. Platí však, že aj keď sú lamelové rošty drahšie, predstavujú vyššiu triedu kvality.

Objavte našu ponuku lamelových roštov a latkových roštov, ktoré sa dokonale hodia k matracom z nášho výberu.