Tipy a triky ako naučiť dieťa spať vo vlastnej postieľke

Množstvo rodičov si už od narodenia vypestovalo zvyk, pri ktorom ich potomok s nimi zdieľa manželskú posteľ. Nie je to vyslovene zlé, no s pribúdajúcim vekom sa môže životný priestor aj na tej najštedrejšej manželskej posteli čoraz viac zmenšovať a často sa prvou obeťou stáva otecko, ktorý chtiac-nechtiac musí spávať na pohovke alebo v pracovni. V článku sme si pre vás pripravili niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým naučíte vaše deti nielen spať, ale aj zaspávať v postieľke.

dieta-v-postielke

Ako naučiť dieťa spať v postieľke?

Hneď na úvod musíme napísať, že tipy uvedené v našom článku nie sú zaručenými návodmi na úspech. Kým jeden z trikov môže zabrať na 100 detí zo 100, druhý nemusí fungovať pri väčšine z nich. Každé dieťa je individuálne a jedinečné, každé reaguje na prvé zaspávanie v detskej postieľke úplne inak. Vyskúšajte rôzne tipy a ak na ne dieťa zareaguje zle, zbytočne naň netlačte. Môžete ich vyskúšať o pár dní alebo týždňov neskôr.

Tipy pre novorodencov

Najlepším obdobím pre naučenie vášho dieťaťa zaspávať individuálne vo vlastnej postieľke je doba hneď po narodení. Pravdepodobne si budete užívať aj tie chvíle, kedy váš malý poklad uspíte v náručí, no medzi obľúbené spôsoby patrí aj uspávanie v kočíku alebo v postieľke. Práve malé detičky stačí uložiť po kŕmení a prebalení do postieľky alebo kočíka, prípadne ich trochu pohúpať a o chvíľočku už spia. Ak si navyše od samého začiatku zvyknú, že po uložení z miestnosti odídete, vo vyššom veku s tým nebudú mať problém.

Ako naučiť zaspávať v postieľke ročné dieťa?

Ak ste dieťa do roka pracne uspávali alebo ho dokonca nechali spať s vami v manželskej posteli, prechod na samozaspávanie v postieľke môže byť trochu náročnejší, no nie nemožný. Prvým tipom je zoznámiť dieťa s postieľkou aj mimo času spánku, a teda využívať ju ako bezpečnú ohrádku na hranie, keď si napríklad potrebujete dovariť obed alebo odskočiť na WC. Druhý overený tip je uspávať dieťa v postieľke počas poobedného spánku, a až po pár dňoch to vyskúšať v noci. Postieľka môže byť pokojne vo vašej spálni a počas zaspávania môžete byť pri dieťati. Keď si dieťa zvykne na toto, môžete odísť zo spálne hneď po jeho uložení do postieľky.

V akom veku by už dieťa malo spať samé?

Neexistuje žiadny exaktný čas, no okolo dvoch rokov je dieťa už dostatočne veľké na to, aby v manželskej posteli zabralo veľa miesta a nedovolilo vám dobre sa vyspať. V tomto veku už môžete pomaly pracovať na odsune dieťaťa do vlastnej izby, najmä ak je na ceste aj ďalší potomok, s ktorým by sa mohli v noci navzájom rušiť.

Je dobré nechať dieťa vyplakať?

Určite vás napadlo, že naša rada nechať ročné dieťa v postieľke zaspať samé a odísť zo spálne má jednu dieru. Správne, dieťa bude určite plakať. Na vyplakanie sa názory rôznia. Kým rodičia tvrdia, že stačí prežiť jeden-dva dni a dieťa sa naozaj vyplače a zvykne si, odborníci dvíhajú varovný prst nad možnou psychickou ujmou dieťaťu. Práve preto tu máme ďalší typ, ktorý vám pomôže dieťa osamostatniť, dovolí mu trochu si aj poplakať, no neriskujete pri ňom nejakú traumu:

Keď dieťa začne po vašom odchode plakať, nechajte ho plakať jednu minútu. Po návrate ho môžete utešovať dve minúty. Následne zase odídete a necháte ho plakať trochu dlhšie. Intervaly stále predlžujete (2, 5, 10 minút) a po návrate vždy dieťa utešujete spomínané 2 minúty. Aký to má zmysel? Dieťa pochopí, že nie ste preč, a že v prípade núdze mu prídete na pomoc. Neriskujete tak traumu z náhleho odlúčenia. Rovnako však necháte dieťa stráviť nejaký čas o samote, o ktorom zistí, že je bezpečný a nemá sa čoho báť. Už pri treťom-štvrtom intervale dieťa pravdepodobne prestane plakať skôr, ako by ste k nemu prišli. Pri ďalšom uspávaní si opäť pravdepodobne minútku-dve poplače a nakoniec zaspí. Ak by však plakalo dlhšie (napríklad tých 10 minút), zrejme má nejaký iný problém (niečo ho bolí, je hladné, atď) a vašou úlohou je vtedy prísť, skúsiť problém vyriešiť a znovu ho vyskúšať nechať zaspať o samote.

Dieťa musí mať komfort

Okrem plného bruška a prázdneho črievka musí mať dieťa aj suchú plienku, dobre vyvetranú izbu, príjemnú izbovú teplotu (18-20 stupňov), mäkkú a voňavú posteľnú bielizeň, ale aj komfortný detský matrac. V dokonalom komforte deti zaspia oveľa rýchlejšie a vďaka kvalitnému matracu sa nemusíte báť nesprávneho vývoja ich chrbtice či neskorších zdravotných problémov. Ak by ste potrebovali poradiť s výberom matraca či doplnkov, neváhajte nás kontaktovať.