Príčiny nespavosti v noci – ktoré to sú a ako dosiahnuť kvalitný spánok?

Nespavosť, to nie je len nejaká obyčajná nepríjemnosť. Pri dlhšom trvaní je to seriózna, veľmi nepríjemná a najmä nebezpečná choroba, ktorá môže byť zodpovedná za vznik ďalších pridružených zdravotných problémov. Dnes sa pozrieme na niekoľko hlavných príčin nespavosti, spomenieme si aj jednoduché riešenia, no zameriame sa aj na ďalšie tipy, ktoré vám môžu pomôcť zaspať.

nespavost

Krátkodobá alebo dlhodobá (chronická) nespavosť

Existuje veľké množstvo rôznych druhov „nespavosti“. Niektorých ľudí trápi krátke obdobie nespavosti, napríklad z dôvodu zvýšeného množstva stresu z práce, iných zase trápi chronická nespavosť, za ktorú môžu byť zodpovedné neurologické alebo psychické problémy. Často je však za nespavosť zodpovedných aj viac ako 10 menších faktorov, ktoré dokážete pomerne jednoducho a v krátkom čase ovplyvniť. Aké sú teda najčastejšie príčiny nespavosti?

Príčiny pre nespavosť

Medzi najčastejšie príčiny nespavosti patrí používanie starého, preležaného alebo celkovo nevhodného matraca, vplyv modrého svetla pred spánkom, konzumácia ťažkého jedla na noc, nedostatočne vyvetraná izba, ale aj neprimerane vysoká teplota v izbe. Okrem toho môže nespavosť spôsobovať aj nadmerná konzumácia kofeínu. Všetky spomenuté veci však viete ľahko a efektívne zmeniť.

Riešenie nespavosti takmer okamžite

Základom kvalitného spánku je výber správneho matraca, ktorý má vhodnú tvrdosť, materiálové zloženie a nespôsobuje spiacemu alergie či bolesti chrbta. Dôležitý je aj výber posteľnej bielizne a perín s vankúšmi. Aspoň hodinu pred spánkom je vhodné vyhnúť sa modrému svetlu – ergo nepozerať do TV ani smartfónu, prípadne použiť filter, ak ho má zariadenie k dispozícii. Posledné jedlo by nemalo byť ťažké a tiež by malo byť načasované aspoň hodinu pred spánkom. Spite vždy len v dobre vyvetranej (a ideálne celú noc vetranej) izbe, v ktorej sa teplota pohybuje okolo 16-18 stupňov. Vhodná je aj rekuperácia, ktorá zabezpečí výmenu vzduchu bez zbytočného prievanu v miestnosti. V poobedných hodinách sa snažte vyhýbať káve.

Zmena denného režimu

V niektorých prípadoch si ľudia nespavosť spôsobujú aj vlastným pričinením. Do deviatej sa musia venovať deťom, kým ich okúpu, nakŕmia a uspia je 22:00, a ak vstávate ráno o piatej do práce, práve teraz je najvyšší čas ísť spať. Je pochopiteľné, že človek chce mať aj počas tých najnáročnejších dní hodinku-dve pre seba, čo končí pozeraním obľúbeného filmu alebo seriálu aj do polnoci alebo dlhšie. Vo výsledku máte však pri ukladaní do postele už tak veľkú hladinu kortizolu (stresového hormónu v tele), že telo odmieta zaspať ďalšie dve hodiny a výsledná dĺžka spánku dosahuje 3-4 hodiny. Snažte sa chodiť spať v takom čase, aby ste mali vždy minimálne 6-7 hodín spánku.

Návšteva lekára a predpísanie liekov na nespavosť

Ak máte s nespavosťou aj naďalej problémy, neváhajte navštíviť vášho lekára a požiadať o konzultáciu. Lieky na spanie si však zvoľte až ako poslednú možnosť, keďže práve tieto medikamenty dokážu síce spoľahlivo stabilizovať váš spánok, no zvládnu aj rozhádzať vašu náladu a hormóny či spôsobiť závislosť.