10 tipov pre lepší spánok bábätiek

Máte pocit, že váš malý poklad akosi dobre nespáva? Vždy vám trvá aj hodinu uspať ho, a nakoniec spí len pol hodinu? Takáto situácia môže byť mimoriadne frustrujúca nielen pre vaše dieťa, ale aj pre vás. V nasledujúcom článku sa pozrieme na 10 overených tipov, kombinácia ktorých dokáže zlepšiť spánok každého bábätka.

spanok-babatka

Lepší spánok bábätiek = lepší spánok rodičov

Na úvod musíme spomenúť, že keď je šťastné bábätko, je šťastný aj rodič. A keď je šťastný rodič, môže byť lepším rodičom pre svoje dieťa. Je to taký začarovaný kruh, nad ktorým však máte kontrolu vo väčšinu prípade práve vy.  Bez ďalších zbytočných rečí sa rovno pozrime na 10 krátkych tipov, ktoré pomôžu vášmu bábätku lepšie spať.

1. Hlad

Plné bruško je základným predpokladom šťastného bábätka. Deti sa môžu budiť kvôli hladu aj každé tri hodiny, preto by mala byť vždy po ruke mama alebo fľaška.

2. Suchá plienka

Viete si predstaviť, že by ste mali spať v mokrom pyžame? Prípadne aj s nejakým darčekom v nohaviciach? Suchá a čistá plienka (ideálne takej značky alebo typu, v ktorej sa dieťa nezaparí), je druhým hlavným pilierom pokojného spánku.

3. Kvalitný matrac

Kvalitný detský matrac sa postará nielen o pokojný spánok, ale aj o zdravý vývin chrbtice a celého pohybového aparátu dieťaťa. Ak je to možné, vyhnite sa preležaným matracom z druhej ruky.

4. Komfortné materiály

Materiál posteľnej bielizne môže dieťa doslova uspať, ale na druhej strane aj škriabať. Rovnako si dajte záležať aj na výbere prípadnej zavinovačky alebo ulitky, ktorá by mala dobre prepúšťať vzduch.

5. Zvyk na prípadné ruchy okolia

V posledných rokoch sa medzi rodičmi uchytil moderný prístup k detskému spánku, kedy počas dňa je jednoducho v dome stále nejaký pohyb a zvuk a v noci je naopak ticho. Dieťa si tak počas poobedného spánku zvykne na to, že niečo počuje, a v prípade nočného spánku ho nezobudí nejaký náhodný zvuk, ako napríklad varenie, televízor alebo váš rozhovor s partnerom.

6. Hojdanie<

Už počas tehotenstva sa dieťa v bruška stále húpe. Práve preto je húpanie jedným z najlepších pomocníkov na uspávanie novorodencov. Pripomína im totiž ten čas, ktorý strávili ešte pred narodením v maminom lone.

7. Šum alebo iný zvuk

Počas tehotenstva dieťa stále počuje nejaký šum. Či už dýchanie, pohyb a krvný obeh matky alebo zvuky prichádzajúce z vonkajšieho prostredia. Práve kvôli tomuto existuje na svete tak veľa detí, ktoré najlepšie uspí zapnutý vysávač. Ak vaše dieťa vyžaduje zvuky pri zaspávaní, zapnite mu niektorú z hračiek na zavesenie do postieľky. Pomalé znelky, ktoré z nich hrajú, dokážu navodiť atmosféru večera pokojne aj cez deň.

8. Správna teplota

V miestnosti, kde dieťa spí, by teplota nemala presiahnuť 20 stupňov. Dieťa bude pravdepodobne aj tak zavinuté v zavinovačke alebo spacom vaku, takže zima mu nebude. Práve naopak, deti sa budia vtedy, keď im je teplo.

9. Dostatok čerstvého vzduchu

Detskú izbu alebo spálňu stále vetrajte. Ak sa bojíte, že by dieťa zobudil zvuk z vonku, vráťte sa k bodu 5, alebo pouvažujte nad montážou lokálnej rekuperačnej jednotky.

10. Podporné „látky a prostriedky“

Čaj pre novorodencov alebo materské mlieko dokážu spoľahlivo uspať aj naozaj nervózne bábätká. Veciam, ako sú napríklad makové odvary, sa radšej oblúkom vyhnite. Prípadné podporné látky určené na uspatie dieťaťa konzultujte len s vaším pediatrom, nie s internetovými odborníkmi.