Ako vybaviť zdravotný matrac na predpis?

Kvalitný alebo naopak nekvalitný matrac dokáže v obrovskej miere ovplyvniť život každého z nás. V mnohých prípadoch však od kvality alebo vhodne zvoleného typu matracov závisia nielen komfort počas spánku či riziko vzniku bolestí chrbta, ale aj iné aspekty zdravotného stavu či celková kvalita života človeka. Typickým príkladom sú napríklad antidekubitné alebo ortopedické matrace, bez ktorých niektorí pacienti, jednoducho povedané, „nedokážu fungovať“. Dnes sa pozrieme na to, či možno dostať na takýto matrac príspevok od poisťovne aj ako takýto príspevok vybaviť.

zdravotny-matrac-1

Medzi zdravotnícke pomôcky zaraďujeme aj matrace

Na stránke Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky nájdete pravidelne aktualizovaný zoznam kategorizovaných zdravotníckych pomôcok. V súčasnosti je ich v ponuke viac ako 4 500 a sú medzi nimi aj rôzne typy matracov. Pri prehľadávaní nájdite v zozname kategóriu K3, čo sú antidekubitné a polohovacie pomôcky. Medzi nimi sa (okrem iného) nachádzajú aj antidekubitné matrace. Tie sa ďalej delia na modely bez kompresora a s kompresorom a možno medzi nimi nájsť matrace pre dospelých, ale aj detské matrace. Samostatnou kategóriou v tomto zozname sú aj antidekubitné matrace s tvarovou pamäťou, kde opäť spadá veľké množstvo rôznych modelov od rôznych výrobcov.

Matrac preplatený cez poisťovňu

Na stránke Všeobecnej zdravotnej poisťovne nájdete aj prehľadné vyhľadávanie v identickom zozname, ktorý je dostupný na stránke ministerstva zdravotníctva. Po vyhľadaní a rozkliknutí konkrétnej zdravotníckej pomôcky sa otvorí samostatné okno so všetkými potrebnými informáciami o preplácaní každého konkrétneho modelu matraca. Napríklad antidekubitný matrac s rozmermi 200 × 90 × 14 cm má podľa ministerstva financií stanovenú cenu 161,27 €, z čoho môže poisťovňa preplatiť 43,13 € a pacient dopláca 118,14 €. Pomôcku môže predpísať geriatrická ambulancia, chirurg, neurológ, neurochirurg, ortopéd, ortopedický protetik, fyziatricko-rehabilitačný špecialista a úrazový chirurg. Zdravotnícka pomôcka je určená na spotrebu, teda pacient ju (respektíve príspevok) nemusí vrátiť.

Matrac cez poisťovňu aj s polohovacou posteľou

V spomínanom zozname zdravotníckych pomôcok ministerstva zdravotníctva sa nachádzajú tiež polohovateľné postele, ktorých súčasťou sú aj matrace. Konkrétne ide o kategóriu L9, kde opäť nájdete množstvo postelí pre deti aj dospelých. Prevažne ide o lôžka s elektrickým ovládaním na polohovanie pacienta (v niektorých prípadoch s pomocnou hrazdou alebo zdvíhacím zariadením), ktorých súčasťou je aj presne prispôsobený skladací matrac vhodný na polohovanie.

Kde žiadať o príspevok na matrac?

Výška príspevku, zoznam preplácaných zdravotníckych pomôcok, ale aj spôsob žiadania sa pravidelne menia. Niektoré zdravotnícke pomôcky pre osoby ŤZP prepláca dokonca aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky prostredníctvom jednorazového finančného príspevku. O presnom postupe sa vždy poraďte s jedným z vymenovaných špecialistov, ktorých navštevujete z dôvodu liečenia zdravotnej komplikácie, a pýtajte sa aj na predpis antidekubitnej pomôcky alebo polohovateľnej postele pre imobilného pacienta. Odborný lekár vám vystaví lekársky predpis alebo lekársky poukaz. Niektoré zdravotnícke pomôcky, napríklad aj spomínaný antidekubitný matrac, podliehajú schváleniu revíznym lekárom. Na získanie príspevku na zdravotnícku pomôcku musíte podať žiadosť o finančnú kompenzáciu na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Kto má nárok na preplatenie matraca?

Tu opäť rozhoduje lekár – špecialista – po určení diagnózy. Napríklad na antidekubitné matrace máte nárok raz za päť rokov. O elektrické polohovateľné lôžko aj s matracom môžete požiadať raz za desať rokov. Nárok na príspevok na zdravotnícku pomôcku odobrí lekár podľa stavu konkrétneho pacienta. Býva však pravidlom, že pri skutočne imobilných pacientoch je preplatenie (aspoň časti) zdravotníckych pomôcok v podstate automatické. O zdravotnícke pomôcky však možno požiadať aj pri dočasnom imobilnom stave, napríklad po úraze s dlhou perspektívou liečby. O zdravotnícke pomôcky môžu žiadať aj seniori.

Špeciálne zdravotnícke pomôcky sa dajú aj zapožičať

Je potrebné spomenúť, že dočasne si môžete zdravotnícku pomôcku aj požičať, napríklad od poisťovne Dôvera. Najlepším riešením je však zakúpiť si nový matrac, už len pre pocit, že na ňom neležali desiatky ľudí pred vami. V našej ponuke nájdete kvalitné antidekubitné matrace, ale napríklad aj ortopedické matrace pre ľudí s problémami s pohybovým aparátom, ktoré dokážu výrazne zvýšiť váš komfort a celkovú kvalitu spánku.