Ako oddeliť kuchyňu od obývačky?

Trend jednej dennej miestnosti v podobe spájania kuchyne, obývačky a jedálne sa pomaly vytráca a množstvo ľudí sa vracia ku klasickému riešeniu samostatných miestností. Či už ste prerobili starý panelákový byt a tieto miestnosti ste prepojili, alebo bývate v novostavbe, v ktorej nikdy rozdelené neboli a ide o jednu miestnosť s rozlohou napríklad 50 metrov štvorcových, stále máte šancu tieto miestnosti predeliť – a to nielen opticky, ale aj funkčne.

kuchyna-obyvacka-1

Základné možnosti oddelenia obývačky od kuchyne

V podstate existuje niekoľko základných spôsobov, ktorými možno oddeliť obývačku od kuchyne, prípadne od jedálne. Prvým je čisto optické riešenie, akým je napríklad nejaký paraván alebo záves. Použiť môžete napríklad aj kus nábytku alebo vstavaný barový pult. V druhom scenári môžete miestnosti oddeliť funkčne, ale nie úplne hermeticky. Vtedy ide o domurovanie časti priečky alebo vstavaného regálu až po plafón. V poslednom scenári vytvoríte dve samostatné miestnosti, čo však nie je vždy úplne možné.

Výhody kuchyne spojenej s obývačkou

Táto denná spojená miestnosť je dnes súčasťou azda všetkých nových projektov rodinných domov a bytov. Kým detské izby a spálne zostávajú samostatné, v dennej miestnosti sa stretáva celá rodina. Veľkou výhodou sú hlavne vzdušný priestor a veľká rozloha, ktorú tieto miestnosti majú. Spoločná denná miestnosť prehlbuje rodinné vzťahy. Pri varení možno pozerať televíziu alebo dávať pozor na deti, ktoré sa hrajú v obývačke. Prenos jedla a riadu z kuchyne do obývačky a naspäť je oveľa komfortnejší. V neposlednom rade, v prípade veľkej návštevy dokážete v takomto priestore komfortne usadiť aj viac ako dve desiatky ľudí.

Výhody oddelenej kuchyne a obývačky

Tradičná dispozícia oddelených miestností má tiež svoje nepopierateľné výhody. Pachy sa z kuchyne, napríklad pri vysmážaní, nešíria do obývačky. Ak čakáte návštevu, dovediete ju len do obývačky, nemusí vidieť kuchyňu plnú neporiadku. Ak chce jeden člen rodiny pozerať televíziu a druhý v tichu piť kávu, nie je to problém. Rovnako jedáleň často slúži v rodinách ako pracovňa. Ak je spojená s obývačkou a kuchyňou, ťažko by ste v nej hľadali ticho a pokoj.

Rôzne dispozície kuchyne s obývačkou

Pri plánovaní opätovného oddelenia kuchyne a obývačky je dôležité zvážiť možnosti, ktoré vám priestor ponúka. Napríklad v prípade panelákových bytov išlo takmer vždy o dve samostatné miestnosti predelené dverami. Ľudia dvere aj so zárubňou vybúrali, prípadne zväčšili otvor dverí z klasických 80 na 200 cm alebo viac, prípadne, ak im to statika umožnila, zhodili celú stenu. V tomto prípade možno stenu opäť domurovať a osadiť do nej dvere, prípadne do veľkého vzniknutého otvoru osadiť široké dvojkrídlové či posuvné dvere. Ak však máte v novostavbe dennú miestnosť s rozlohou napríklad 6 × 9 metrov, len ťažko ju možno predeliť novou priečkou, pretože v niektorej novovzniknutej miestnosti by mohlo byť zrazu málo svetla, prípadne by priečka musela končiť v niektorom z okien. Podobne sú na tom aj denné miestnosti s dispozíciou v tvare písmena L. Aké sú teda možnosti v prípade, že nová murovaná priečka nepripadá do úvahy?

Zalamovacie dvere nezaberú takmer žiadne miesto:

Oddelenie dennej miestnosti prerábkou

Presklená priečka nezaberie žiadne miesto, pretože má hrúbku menej ako 3 cm (na rozdiel od murovanej priečky, ktorá môže mať hrúbku aj 20 cm). Zvukovo aj pachovo spoľahlivo oddelí kuchyňu od obývačky alebo jedálne, no zároveň prepustí z jednej miestnosti do druhej takmer 100 % pôvodného svetla. V prípade, že toto riešenie skombinujete so zalamovacou konštrukciou, bude možné celý priestor opätovne otvoriť napríklad na veľkú oslavu.

Takéto riešenie v miestnostiach vytvorí pocit bohatého a vzdušného priestoru:

Oddelenie kuchyne a obývačky opticky

Jedným zo súčasných trendov v interiérovom dizajne, ktoré sa čoraz viac skloňujú na rôznych blogoch, sú takzvané lamely. V našej ponuke nájdete napríklad kolekciu nábytku Lamelo, súčasťou ktorej sú aj posuvné dvere ideálne na predelenie dvoch miestností. Z lamiel sa okrem nábytku či panelov na stenu vyrábajú aj predeľovače miestností. Ich súčasťou môžu byť napríklad aj vstavané police na knihy. Ide o trochu stabilnejšie a trvalejšie optické predelenie miestností než v prípade spomínaného paravánu. Zvládnete ho však uskutočniť aj svojpomocne a do domu vám vnesie trochu japonského štýlu.

Rozdeľovače miestností pôsobia esteticky a nezaberú žiadne miesto: