Ako svojpomocne vyčistiť gauč od fľakov?

Ako svojpomocne vyčistiť gauč od fľakov?

Fľakatý gauč je nočnou morou každého milovníka poriadku. Gauče, sedačky a pohovky väčšinou nie sú práve najlacnejšou záležitosťou a kupujeme si ich s vidinou, že nám vydržia roky, prípadne aj desiatky rokov. Ak ste si vybrali gauč v bledšom odtieni, je dosť pravdepodobné, že sa na ňom skôr či neskôr objaví nejaký fľak – a to najmä vtedy, keď ho používajú malé deti, domáci miláčikovia či nepozorné návštevy. Ako si s takýmito fľakmi poradiť?

cista sedacka-1

Ako vyčistiť gauč od fľakov?

Najrýchlejšou a najsprávnejšou odpoveďou by bolo použiť tepovač. Moderné tepovače sú určené na čistenie celej palety rôznych povrchov a látok. Pracujú na princípe, pri ktorom do látky vstreknú trochu vody zmiešanej s čistiacim prostriedkom a pomocou jemnej špeciálnej kefy odstránia uvoľnené nečistoty. Modernejšie prístroje túto vodu okamžite odsajú druhou časťou hubice, vďaka čomu gauč, ale pokojne aj matrac či koberec nezostávajú zbytočne vlhké. Voda s čistiacim prostriedkom absorbuje dostatok nečistôt a je okamžite odsatá. Má to však jeden veľký háčik. Naozaj kvalitný tepovač stojí stovky eur a pravdepodobne ho použijete len niekoľkokrát za život. V neposlednom rade sú tieto prístroje naozaj veľké a nie každý má doma toľko priestoru, aby mohol takýto prístroj skladovať.

Prípravky na svojpomocné očistenie fľakov

Na vytvorenie čistiaceho prostriedku na odstránenie celej plejády fľakov, ktoré sa môžu na gauči vyskytnúť, máte všetko doma. Budete potrebovať buď sódu bikarbónu, prací prášok, alebo ocot. Všetky tieto tri prípravky možno použiť na väčšinu pohoviek a gaučov (látkových, kožených, ale aj z ekokože) bez obáv z ich poškodenia. Tieto suroviny nie sú ani zďaleka také agresívne ako niektoré originálne prípravky na tepovanie. Stačí ich jednoducho zmiešať s čistou vodou, do výsledného roztoku namočiť špongiu na riad a môžete sa pustiť do práce. Ocot a sóda bikarbóna odstraňujú aj nepríjemné pachy, prací prášok zase gauč príjemne prevonia.

Návod na očistenie fľakov na gauči

Pred samotným čistením fľakov gauč povysávajte od nečistôt, akými sú prach, vlasy alebo chlpy. Pri práci by vám zbytočne zavadzali. Následne mokrou špongiou jednoducho a jemne očistite postihnuté miesta a snažte sa, aby ste gauč zbytočne nepremáčali. Ak sa vám zdá, že fľak sa zmenšuje alebo zosvetľuje, no nemizne úplne, znamená to, že úkon treba opakovať. Roztok nemusí byť príliš silný, napríklad použitie čistého octu by mohlo niektoré povrchy, respektíve farby poškodiť. Mimoriadne dôležité je, aby ste fľak očistili čo najskôr, ideálne hneď po samotnej nehode. Vtedy sa dajú naozaj spoľahlivo odstrániť aj červené víno a iné výrazné potraviny a nečistoty. Čím dlhšie budete čakať, tým ťažšie to pôjde.

Správne vysušenie očisteného gauča

Gauč je po očistení potrebné aj správne vysušiť. Ak je to možné a dovoľuje vám to počasie, pokojne ho vytiahnite na záhradu alebo terasu. Ak nie, na očistené miesto prikladajte papierové vreckovky a pritláčajte ich, dokiaľ ešte sajú vodu. Očistené miesto môžete následne aj jemne ofénovať, ale z dostatočnej vzdialenosti a ideálne studeným vzduchom.

Objednajte si tepovaciu firmu alebo si tepovač požičajte

Ak potrebujete očistiť na gauči staré fľaky od kávy, krvi, čučoriedok alebo iných naozaj odolných nečistôt, na ktoré už svojpomocné rady nezaberajú, stále máte dve praktické možnosti. Mobilné upratovacie služby sa u vás za hodinku postarajú o vytepovanie gauča, ale aj ďalších povrchov v domácnosti a zaplatíte za to sotva niekoľko desiatok eur. V neposlednom rade si môžete tepovač aj požičať, bežne sa výkonné tepovače nachádzajú v ponuke požičovní náradia.