Ako často je vhodné meniť matrac?

Pri rekonštrukcii v domácnosti myslíme na veľké množstvo vecí – treba vymaľovať, vymeniť podlahy, okná, nábytok, spotrebiče. Naozaj málo ľudí sa zastaví a zhodnotí stav svojich matracov. Nedôjde im, že sú pravdepodobne zodpovedné za ich každodennú únavu a bolesti chrbtice. Viete, kedy už prišiel čas výmeny vášho matraca za nový model? Ako môžete predĺžiť jeho životnosť a ako sa oň správne starať? Čítajte ďalej.

ako-casto-menit-matrac

Ako často meniť matrac?

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď, no podľa niekoľkých signálov si dokážete ľahko vypočítať, koľko života ešte zostáva vášmu súčasnému matracu. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že každý kvalitný matrac vám pri slušnom zaobchádzaní vydrží slúžiť aspoň 5 rokov a v niektorých prípadoch sa môže pokojne dožiť aj niekoľkých desiatok rokov. Čo všetko vplýva na dĺžku jeho života?

Starostlivosť o matrac a ochrana matraca

Každý matrac by ste mali chrániť – a to najmä pred mechanickým poškodením, pred prachom a roztočmi, no najviac pred vlhkosťou. Pred prvými dvoma spomenutými nepriateľmi ho spoľahlivo ochráni hrubý návlek, respektíve obal, ktorý sa dá navyše prať. Ak chcete matrac chrániť aj pred vlhkosťou (napríklad pred nočnými nehodami detí a seniorov, ale aj pred potom), použite nepremokavý chránič na matrac. Ak sa na matrac predsa len nejaká tá tekutina dostane, je dôležité ho dôkladne vysušiť. Na predĺženie životnosti vášho matraca vám môže pomôcť aj jeho občasné vetranie – napríklad na terase spolu s perinami.

Životnosť matracov

Životnosť moderných matracov je naozaj veľmi vysoká a ani po dlhých rokoch netrpia nejakou únavou materiálu alebo stratou svojich vlastností. Oveľa viac záleží na tom, koľko majú „nabehaných kilometrov“. Ak na matraci každý deň 8 hodín spí 100-kilový muž, matrac sa napríklad za spomínaných 5 rokov môže naozaj preležať. Ak však máte nový matrac na chalupe, kam chodíte len cez víkendy a využíva ho 60-kilová žena, pokojne môže vydržať v skvelej forme aj 20 rokov.

Otáčanie matracov

Na túto jednoduchú pomôcku, ktorá vám dokáže pomôcť predĺžiť životnosť vašich matracov, veľké množstvo ľudí naozaj kašle. Matrac by ste mali pravidelne otáčať – ideálne vždy pri výmene posteľnej bielizne – čiže aspoň raz za týždeň. Ak máte matrac, ktorý má z každej strany rozdielnu tvrdosť, môžete ho otáčať aspoň tak, aby sa vymieňalo miesto pre nohy s miestom pre hlavu. Ťažisko vášho tela tak bude vždy o trochu posunuté. Pravidelné otáčanie dokáže zabrániť preležaniu, a teda deformácii matraca.

Kedy už naozaj vymeniť matrac?

Ak je matrac viditeľne deformovaný, každé ráno sa budíte dolámaní alebo cítite, že je matrac oveľa ťažší než pri kúpe (za to môže nahromadený prach, roztoče a ďalšie nečistoty) vymeňte ho. Kvalitný nový matrac už dnes môžete kúpiť za pár desiatok až nižších stoviek eur a dopriať si tak naozaj kvalitný spánok, po ktorom sa budete cítiť odpočinutí, nebude vás bolieť chrbát alebo nebudete mať alergickú nádchu spôsobenú nečistotami v matraci.