Ako predĺžiť životnosť matracov a čo na ňu vplýva?

Matrace majú, podobne ako všetky ostatné veci v našom živote, nejakú životnosť. Tá však nie je presne daná, ako napríklad u potravín či liekov. Životnosť matraca môže skončiť už po niekoľkých týždňoch vo veľmi zlých podmienkach, no pri správnej starostlivosti vás môže matrac poľahky prežiť. Dnes sa v krátkosti pozrieme, čo všetko vplýva na životnosť matracov, čo ju dokáže výrazne skrátiť, ale aj na rôzne triky, ktoré matrac ochránia pred nadmerným opotrebovaním.

ako-predlzit-zivotnost-matraca

Životnosť matracov

Na životnosť matracov vplýva množstvo vecí. V prvom rade je to napríklad samotná kvalita materiálu a precíznosť jeho spracovania. Prémiové matrace z kvalitných materiálov, aké nájdete aj v našej ponuke, pochopiteľne vydržia viac, ako matrace za pár eur z materiálov neznámeho pôvodu. Veľký vplyv na životnosť matraca má aj to, ako často ho využívate a koľko osoba využívajúca matrac váži (to má vplyv najmä na jeho postupné preležanie). Preto je dôležité vybrať si tvrdosť matraca správne (čím tvrdší, tým lepšie aj pre vašu chrbticu). Ak by na rovnakom mäkkom matraci spal napríklad 100-kilový muž alebo 50-kilová žena, muž sa bude počas spánku prepadávať hlbšie a matrac vydrží oveľa menej.

Čo negatívne vplýva na životnosť matracov?

Najväčším nepriateľom matracov je vlhkosť a nesprávne čistenie pomocou rôznych agresívnych čistiacich prostriedkov. Samozrejmosťou je, že ak matrac príde do kontaktu s vlhkosťou (napríklad pri nevhodnom čistení, nočnej nehode detí alebo domácich miláčikov), nie je hneď odpísaný. Treba ho však čo najskôr a dôkladne vysušiť. V opačnom prípade sa v ňom začnú množiť plesne, baktérie a iné patogény, matrac začne smrdieť a už ho nezachráni nič. Matrac dokážu nenávratne poškodiť aj škodcovia či už hmyz, alebo hlodavce.

Ako predĺžiť životnosť matracov?

Pri čistení používajte len osvedčené postupy s čo najmenším množstvom vody. Kvalitný matrac je vhodné zveriť radšej do rúk čistiarne (čistiace služby a servisy prídu k vám domov a so špičkovou technikou sa postarajú nielen o matrac, ale aj o koberce či pohovku). Ak sa matrac stretne s väčším množstvom tekutiny, za každú cenu ho čo najskôr vysušte, či už prikladaním jednorazových vreckoviek, fénovaním alebo vystavením priamemu slnečnému žiareniu. Na matraci pravidelne kontrolujte aj jeho stav (napríklad pri praní poťahu), či sa v ňom nezabývali nejaké zvieratká, a to najmä v prípade, ak ho máte niekde na chate, kde nespávate pravidelne.

Dodržiavajte odporúčania výrobcov

Ďalším tipom je dodržiavanie odporúčaní výrobcu konkrétneho matraca. Ak výrobca odporúča matrac každý týždeň otočiť, raz za dva týždne vyvetrať alebo jeho poťah raz za mesiac oprať, rozhodne sa neoplatí tieto rady ignorovať. Napríklad samotné otáčanie matraca zaistí, že sa bude jeho odpor meniť rovnomerne a nestane sa vám, že budete mať po čase napríklad na úrovni ramien, hrudníka alebo zadku doslova vyležanú dieru.

Chránič matracov, poťah na matrace či vrchný matrac

Aby matrac čo najdlhšie vydržal, je potrebné ho chrániť. Používanie posteľnej plachty je v tomto prípade absolútne minimum. Ak je to možné, pri kúpe matraca si vyberajte model s hrubým poťahom. Ak ho matrac nemá, stále sa dá dokúpiť. Pre menšie deti a pre seniorov odporúčame prikúpiť aj chránič na matrac, ktorý váš matrac dokonale ochráni pred každou nehodou. Ak chcete životnosť matraca (alebo pohovky) predĺžiť naozaj výrazne, môžete si objednať aj cenovo dostupný vrchný matrac, ktorý navyše aj zvýši komfort vášho spánku.