Typy anatomických vankúšov

Anatomické vankúše už nenájdete len v predajniach nábytku alebo bytového textilu a doplnkov. Často ich predpisujú samotní lekári – najčastejšie na ortopédii a iných príbuzných oddeleniach, a to ako podpornú formu riešenia problémov bolestí pohybového aparátu či chrbtice. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako spať na anatomickom vankúši a aké rôzne typy týchto vankúšov poznáme.

typy-anatomickych-vankusov

Ako spať na anatomickom vankúši?

Teória je jedna vec, prax druhá. Na našom blogu sme už písali aj o tom, ktorú polohu na spanie odborníci odporúčajú najviac, a ktorú zase najmenej. Dajte si však ruku na srdce, koľkokrát ste sa zobudili v rovnakej polohe, v akej ste zaspali? Už počas procesu zaspávania a prvej „straty vedomia“ pravdepodobne polohu zmeníte. Rovnako je to aj so spánkom na anatomickom vankúši. Napriek tomu sú však tieto vankúše navrhnuté tak, aby ste sa ráno budili čo najmenej dolámaní a napríklad bez bolesti krčnej chrbtice.

Anatomický vankúš – valec

Anatomický vankúš v tvare valca je jedným z najjednoduchších a rovnako najjednoduchšie sa aj používa. Môžete si ho dať klasicky pod hlavu, no primárne je určený pod krk pri spánku na chrbte alebo na boku. Hlava tak zostáva priamo na podložke (alebo veľkom tenkom vankúši) a krk má dostatočnú oporu v podobe valca. 

Anatomický vankúš – vlna

Anatomický vankúš v tvare dvoch vĺn s priehlbinou uprostred sa používa podobne, no primárne len pri spánku na chrbte, alebo všeobecne pri ležaní a odpočinku. Kým jedna vlna (spravidla tá nižšia) spočinie pod vaším krkom, tá vyššia zafixuje aj temeno hlavy. Vankúše bývajú pevné, najčastejšie vyrobené z pamäťovej peny. 

Vankúš z pamäťovej peny

Aj klasické štvorcové alebo obdĺžnikové anatomické vankúše vám dokážu výrazne zvýšiť komfort spánku. Podobne ako v prípade, kedy je tvrdší ortopedický matrac možno prvú noc menej pohodlný, no po čase sa vďaka nemu z vášho života vytratia bolesti chrbta. Aj anatomický vankúš z pamäťovej peny sa nezleží rýchlo, bude pod hlavou držať pevne a napríklad pri spánku na boku pevne zafixuje krčnú chrbticu vo vodorovnej polohe rovnako, ako keby ste si pod hlavu dali vaše predlaktie. 

Tvrdý anatomický vankúš

Tvrdé anatomické vankúše majú podobu ako foam roller, ktorý pozná každý jeden návštevník fitness centier. Keď sa vo svete rozmohol takzvaný paleo spánok na tvrdej podložke (napríklad len na karimatke), spolu s ním prišiel aj spánok na tvrdšom, pevnom vankúši (alebo úplne bez vankúša). Ak si chcete vyskúšať, ako sa spí na takomto vankúši, je to podobné, ako si dať pod hlavu napríklad dvojlitrovú fľašu s vodou. Nie každý si na takýto vankúš zvykne, no opäť na ňom môžete spať na chrbte aj na boku.

Tehotenský vankúš

Špeciálnou kategóriou je tehotenský vankúš, ktorý môže merať aj dva metre a má podobu akéhosi hada. Ide o jeden z najlepších typov anatomických vankúšov. Jeden jeho koniec si dáte pod hlavu, k stredu sa pritúlite (tehotné ženy si naň navyše „vyložia“ bruško a druhý koniec vankúša smeruje pod nohy, vďaka čomu o seba netlačia kolenné kĺby). O spánku v tehotenstve sme rovnako písali na našom blogu.

Existujú aj ďalšie anatomické vankúše, ktoré nie sú primárne určené pre spánok na posteli. Sú to napríklad vankúše v tvare podkovy, sedacie vankúše, ale aj polohovateľné vankúše pre sedenie na posteli s opretým chrbtom. Tým sa však budeme venovať v niektorom z ďalších článkov.