Dekubity a preležaniny: Ako im predísť?

Dekubity sú jednou z najčastejších komplikácii, s ktorými sa môžeme stretnúť pri starostlivosti o ležiaceho pacienta. Dekubity majú štyri štádiá a vznikať môžu v podstate už od prvých dní hospitalizácie. Pozrite sa spolu s nami, čo dekubity spôsobuje, aké sú jednotlivé fázy vzniku dekubitov, ktorú z nich dokážete včas zvrátiť, ale aj ktorá už si vyžaduje zásah lekára. 

dekubity-prelezaniny

Dekubity a preležaniny

Slová dekubity a preležaniny sú synonymá a v praxi sa môžete stretnúť s oboma týmito variantmi. Z odborného hľadiska rozoznávame štyri štádiá alebo stupne tvorby dekubitov. Predstupňom je akési začervenanie/podráždenie pokožky, ktoré nám signalizuje riziko vzniku preležanín. Prvý stupeň sa nazýva aj erytrém. Koža ešte nie je poškodená, no jej červená farba nezmizne ani po tlaku prstom na postihnuté miesto. Pacient cíti pálenie alebo svrbenie. Druhý stupeň sa prejaví vo forme pľuzgierov a bolestivých pocitov. Pri treťom stupni už nastupuje nekróza kože. Poškodenie kože môže zasahovať hlboko až ku kostiam a dochádza k odumieraniu mäkkých tkanív. Pri štvrtom štádiu nekróza napadá už aj svaly a kosti. Už vznik tretieho štádia je v podstate podmienené hrubou nedbanlivosťou ošetrujúcej osoby

Ako predísť preležaninám?

Ako pri všetkom, aj pri preležaninách je najdôležitejšia prevencia. V bodoch nižšie si predstavíme štyri najlepšie spôsoby, ktoré vám pomôžu zabrániť vzniku preležanín. Ak ste tento článok objavili až neskôr a preležaniny už vznikli, obráťte sa na pomoc lekárov. Najmä v posledných dvoch štádiách je nevyhnutný chirurgický zásah. Prvé dve fázy sa dajú ešte zvrátiť pomocou medikamentóznej liečby.

Dôsledná hygiena

Dekubitom sa najviac darí vo vlhkom a teplom prostredí. Ležiaci pacient, najčastejšie imobilný, v kóme alebo senior by mal podstupovať dôkladnú hygienu každý deň, najmä v prípade, ak je odkázaný na používanie inkontinenčných pomôcok. Udržiavanie slabín, chrbta a ďalších styčných plôch s podložkou v suchom a čistom stave je základným kameňom boja proti dekubitom.

Polohovanie pacienta

Ak to zdravotný stav alebo zranenie pacienta dovoľuje, potrebné ho čo najčastejšie polohovať. Ak pacient 24 hodín leží, je dobré, aby striedal polohy medzi ležaním na chrbte, na obidvoch bokoch a prípadne aj sedel. Vďaka tomu na žiadne miesto, na ktorom sa vyskytujú preležaniny (zátylok, krk, chrbát, zadok, stehná, lýtka), nie je vyvíjaný konštantný tlak.

Vetranie a používanie ochranných prípravkov

Pri prvom štádiu vzniku dekubitov pomáha časté vetranie pokožky a používanie prípravkov k ich predchádzaniu. Ide o rôzne masti, gély, oleje či iné prípravky, ktoré majú za úlohu hydratovať/vysušiť, alebo naopak premastiť pokožku na postihnutom mieste. Nezabúdajte však, že koža musí dýchať. Rozhodne miesto nenatierajte s nejakým obyčajným krémom a nezabaľte ho do nepriedušnej náplasti.

Antidekubitný matrac

Bezkonkurenčne najlepším pomocníkom proti vzniku dekubitov je používanie antidekubitných matracov už od prvého dňa hospitalizácie pacienta. Matrace sú cenovo dostupné a vďaka svojej premyslenej konštrukcii znižujú tlak vyvíjaný na exponované miesta. Antidekubitné matrace sú nevyhnutné najmä v prípadoch, kedy pacienta nie je možné polohovať.