Tieto aplikácie vám pomôžu zlepšiť kvalitu spánku

Kvalita spánku je téma, ktorú sme na našom blogu preberali už mnohokrát a to z rôznych uhlov pohľadov. Na spánok vplýva obrovské množstvo faktorov, ako je výživa, pohyb, celková životospráva, teplota miestnosti, materiál posteľnej bielizne, úroveň kyslíku v miestnosti, stres, ale samozrejme aj kvalita matracov. Dnes sa pozrieme na aplikácie pre váš smartfón, ktoré vám môžu pomôcť zvýšiť kvalitu spánku. 

aplikacie-spanok-sledovanie

Čo robia aplikácie pre lepší spánok?

Pri slovnom spojení „aplikácia pre spánok“ sa vám pravdepodobne ako prvé vybavia aplikácie určené na monitoring kvality spánku, ktoré pracujú spoločne s fitness náramkom alebo inteligentnými hodinkami. Tieto aplikácie vám zmerajú celkovú dĺžku spánku, pomer hlbokého, plytkého a prípadne aj REM spánku, zaznamenajú nočné prebudenia a možno vám prostredníctvom notifikácií občas poskytnú nejaké všeobecné tipy na zlepšenie kvality spánku (napríklad vyberú vhodný čas, kedy ísť spať). Nie sú úplne presné, no poslúžia aspoň ako odrazový mostík k tomu, aby ste svoj spánok zlepšili. Tento cieľ však bude pravdepodobne vychádzať skôr zo situácií, kedy ste často unavení a nebudíte sa dostatočne odpočinutí.

Najlepšia aplikácia pre lepší spánok? Taká neexistuje.

Najlepšia aplikácia pre zlepšenie kvality spánku je tá, ktorú ani neotvoríte. Ak chcete zlepšiť svoj spánok, schovajte smartfón niekam do nočného stolíka (ideálne ho však nechajte mimo spálne) a používajte ho čo najmenej. Nemáme však na mysli len hodinu pred spánkom, kedy vám spánkový cyklus narúša modré svetlo, ale aj celkový čas strávený na smartfóne počas dňa. Prezeranie sociálnych sietí, scrollovanie obsahu či pozeranie krátkych videí preukázateľne poškodzuje mozog, vylučovanie hormónov a ich nerovnováhu, ale aj náladu. Dokáže spôsobiť úzkosť a potláčať prirodzené spánkové cykly v našom tele. Ak obmedzíte čas strávený na smartfóne, zlepší sa nielen váš spánok, ale aj ostatné súčasti života. Najlepšie, čo môžete večer urobiť, je zjesť ľahkú večeru, zľahka si zacvičiť alebo sa prejsť na čerstvom vzduchu, prečítať si dobrú knihu alebo si dať relaxačný kúpeľ. Následne si stačí ľahnúť na pohodlný matrac a kvalitný spánok na seba nenechá dlho čakať. 

Filter modrého svetla

Aby sme smartfóny len nedémonizovali, poďme sa pozrieť, ako minimalizovať ich vplyv na náš spánok a pozrieme sa aj na pár aplikácií, ktoré nám naozaj pomôžu zvýšiť jeho kvalitu. Prvou aplikáciou či skôr nastavením je filter modrého svetla. Dnes ho má už v podstate každý smartfón aj notebook či iné inteligentné zariadenie. Zapnite si jeho automatické používanie napríklad po západe Slnka. Vaše oči a mozog vám poďakujú. 

Digitálna rovnováha

Digitálna rovnováha alebo iné časovače času stráveného na smartfóne dokážu výrazne zvýšiť kvalitu spánku aj života. Jednoducho si nastavte, že napríklad na sociálnych sieťach môžete stráviť maximálne 30 minút denne. Po uplynutí tohto času sa aplikácie do polnoci zablokujú. Znížením času používania smartfónu nezmyselným prezeraním obsahu nielen získate viac času na produktívnu činnosť, ale aj mozog dostane zaslúžený odpočinok, čo sa prejaví na zvýšenej kvalite spánku.

Meditačné cvičenia

Medzi konkrétne aplikácie môžeme zaradiť všetky tie, ktoré ponúkajú sprevádzanie meditáciou. Väčšina z nich je v anglickom jazyku, na YouTube nájdete aj tisícky videí s vedenými meditáciami v slovenčine a v češtine. Aplikácii je na trhu množstvo. Odporúčame vám vybrať takú, ktorá bude pre vás intuitívna vzhľadom či funkcionalitami. Následne si pred spánkom vyskúšajte napríklad meditáciu na upokojenie. Existujú aj meditácie priamo na navodenie spánku.

Dychové cvičenia a joga

Druhou skupinou aplikácií sú tie, ktoré sú zamerané na vedené dychové cvičenia alebo jogu. Práve vedomým dýchaním dokážeme ovplyvniť obrovské množstvo procesov v našom tele. Medzi tie najjednoduchšie patrí napríklad zníženie tepovej frekvencie alebo zbavenie sa úzkosti a nervozity. Vo vašom obchode s aplikáciami v smartfóne s iOS alebo Androidom hľadajte aplikácie na jogu, ktorých súčasťou sú takmer vždy aj spomínané dychové cvičenia. Pred spánkom však necvičte veľmi intenzívne, len veľmi zľahka – napríklad strečing alebo sa choďte prejsť.