Ako ochrániť stenu pri posteli, aby bola stále krásna?

V každom byte sa nachádzajú dva typy miest, na ktorých sa steny skôr či neskôr ušpinia alebo dokonca poškodia bez ohľadu na to, ako veľmi si dávate pozor alebo ako sa o ne staráte. Ak máte malé deti, v bezpečí nie je ani milimeter stien či stropov. :-) Prvé miesto je okolie vypínačov (niekedy aj zásuviek). Druhé miesto, o ktorom sa budeme dnes baviť, je jednoznačne stena za posteľou prípadne vedľa postele. Ako takéto miesto vkusne ochrániť pred poškodením? Pozrite sa spolu s nami na nasledujúce možnosti.

ako-ochranit-stenu-za-posteľou

Ako chrániť stenu pri posteli?

Skôr, než sa pozrieme na konkrétne spôsoby ochrany steny pri posteli, ukážeme si, čo ju dokáže vlastne zašpiniť alebo poškriabať. Ak máte dostatočne veľkú spálňu, môžete posteľ umiestniť tak, aby jediný kontaktný bod so stenou tvorila zadná stena postele. Avšak ak potrebujete ušetriť miesto, pravdepodobne posteľ (a je jedno, či bude jednolôžková, manželská alebo poschodová) šupnete niekam do rohu, kde bude v kontakte so stenou po celej dlhšej bočnej hrane. Ak máte biele steny a tmavšie obliečky, už po pár mesiacoch si môžete všimnúť, že steny v okolí postele sú tmavšie či zažltnuté. Fľaky sa na nich môžu objaviť pôsobením potu, no bežne sa vyskytnú aj ryhy od hodiniek, šperkov či dokonca nechtov. 

Čelo postele vyrieši jeden problém

Ak si vyberiete posteľ, ktorá má vysoké čelo, elegantne vyriešite jeden z problémov. O vyvýšené posteľové čelo sa môžete bez obáv aj oprieť a vychutnať si v posteli obľúbený film, knihu alebo jedlo. Odporúčame čelo zo zadnej strany podlepiť kúskom polystyrénu alebo gumenými podložkami (niekedy stačia aj samolepiace krúžky, ktoré sa používajú na podlepenie nôh stoličiek), aby ste stenu pri opieraní zbytočne neobúchali alebo nepoškriabali.

Umývateľné farby

So stenou na dlhom okraji postele to bude náročnejšie, ale nie nemožné. Prvým spôsobom je vymaľovanie tejto steny takzvanou soklovou umývateľnou farbou. Nemusíte sa však báť, v spálni či detskej izbe to nebude vyzerať ako v starej škole či nemocnici. Táto farba má po zaschnutí na povrchu hladkú vrstvu, ktorá sa dá ľahko umývať. Nemusí byť ani lesklá, zoženiete aj matné, ktoré sú na nerozoznanie od klasických farieb. Podobne cenovo dostupným riešením je aj použitie tapety alebo 3d fototapety na stenu, no aj tá sa dokáže časom ošúchať.

Vkusná doska v dekore postele ako zástena

Ak si vyberiete posteľ napríklad v dekore dub sonoma, stačí prikúpiť dosku s rozmerom 200x50 cm a hrúbku napríklad 10 mm v rovnakom dekore, ktorú nalepíte na stenu vedľa postele. Ak posteľ nemá čelo, môžete dať druhú dosku aj tam. Bude to vyzerať, ako by bola doska súčasťou postele. Takéto zásteny v mnohých kuchyniach nahradili klasické obkladačky a ešte lepšiu službu vám spravia práve v spálni alebo detskej izbe. Dajú sa dokonca kúpiť aj postele, ktoré majú nielen zadnú, ale aj bočnú stenu (ide o akési hybridy medzi posteľou a rozťahovacou rohovou pohovkou), ktoré sú obľúbené najmä v garsónkach.

Čalúnené panely na stenu

Ako čerešničku na torte sme si nechali čalúnené nástenné panely. Tie nájdete aj v našej ponuke a skladom ich máme v piatich rôznych veľkostiach a v celej palete konzervatívnych, ale aj odvážnejších farieb. Ich montáž na stenu je jednoduchá a môžete vyskúšať aj kombináciu viacerých farieb, ich umiestnenie vodorovne alebo diagonálne a celkovo popustiť uzdu svojej fantázii. Panely nie sú určené len za postele, skvelú službu spravia aj kdekoľvek inde v byte ako dizajnový a praktický pomocník – napríklad v predsieni, kde si pri obúvaní sadáte na stolček, môžu poslúžiť ako operadlo a podobne.