Detská izba plná Montessori podnetov

Pri zariaďovaní detskej izby môžu rodičia často popustiť uzdu svojej fantázii. Aj pri výbere vybavenia a nábytku do detskej izby sa môžeme inšpirovať výchovnou metódou Montessori. Montessori nie je len o výchove a hračkách, ale aj o funkčnom a usporiadanom prostredí, v ktorom deti trávia gro svojho voľného času. Čo všetko dokážeme pri zariaďovaní izby vyriešiť originálne?

montessori

Montessori detská izba

Na začiatok si povieme pár slov o Montessori všeobecne. Montessoriovská škola je alternatívny vzdelávací systém, ktorý postupuje podľa zásad navrhnutých lekárkou a pedagogičkou z talianska – Mariou Montessoriovou. Tento systém podporuje hravú formu výuky, nenásilnú podporu detí pri vykonávaní rôznych činností, pozitívnu motiváciu, ale aj absenciu trestov. Čo všetko môžeme aplikovať v detskej izbe, aby sme ju mohli označiť ako „Montessori friendly“?

Hravý priestor pre život dieťaťa

V detskej izbe musí byť priestor na hry. Aj v tých najmenších miestnostiach by ste mali deťom nájsť minimálne 2 metre štvorcové, ktoré sú určené len a len na hranie. Ak je detská izbička naozaj malá, nemusíte zúfať. Multifunkčné detské poschodové postele sú ideálnym riešením aj pre takúto situáciu. Jedným praktickým kusom nábytku vyriešite posteľ, písací stôl aj úložný priestor a celá ostatná podlahová plocha izby zostane voľná len a len na hranie.

Podnety pre rozvoj na každom kroku

Aby sa dieťa mohlo celý deň hravo učiť, musí mať rôzne podnety stále pred očami. To sa dá vyriešiť aj bez toho, aby ste v izbe strácali drahocenný priestor. Klasické korkové nástenky plné edukatívnych plagátov sú lacným a rýchlym riešením. Pre menšie deti môžete zvoliť rôzne obrázky a tapety, na ktorých môžu identifikovať predmety či zvieratká, pre škôlkarov zase vybrať tapety s číslovkami a písmenkami. Poviete si, že obrázky, čísla a písmená majú deti aj v knižke. Ako často si však tú knižku otvoria?

Nábytok do detskej izby

Ako sme spomínali vyššie, nábytok by mal byť minimalistický a plniť čo najviac funkcií na čo najmenšom priestore. Aj taká multifunkčná detská posteľ sa dá však poňať zábavne a edukatívne. Čo tak na každý schod napísať verš, ktorý dieťa odrecituje po ceste pod paplón? A prečo nevybrať deťom model so šmykľavkou, aby mali ráno o dôvod viac vyskočiť z postele za novými dobrodružstvami a poznatkami?

Doplnky do detskej izby

Aj doplnky môžu byť edukatívne. Čo také závesy alebo detský koberec? Nezabudnite, že detská izba nemá byť štýlovou miestnosťou pre vaše návštevy, ale detským svetom plným detských vecí. Aj obyčajný detský koberec alebo závesy môžu byť edukatívne a zábavné. Jednoducho vytvorte z detskej izby priestor plný zábavných a nenásilných edukatívnych podnetov, ktoré budú pre deti lákadlom na získavanie nových vedomostí hravou formou.