Zariadenie kancelárie: Ako sa pri práci cítiť skvele?

V dôsledku pandémie Covid-19 si muselo množstvo ľudí zvyknúť na prácu z domu. V súvislosti s takouto zmenou bolo nutné nájsť si doma priestor na prácu a vkusne si ho zariadiť. Pre niekoho to bol pracovný stôl vo voľnom rohu izby alebo obývačky, pre niekoho celá samostatná izba. Čo by nemalo chýbať vo vašej domácej kancelárii a ako si zariadiť kanceláriu v zdieľanom open office?

homeoffice

Zariadenie kancelárie

V kancelárii budete pravdepodobne tráviť minimálne 8 hodín denne. Budete preto potrebovať niekoľko dôležitých vecí, bez ktorých sa počas týchto 8 hodín nezaobídete. Ak si zariaďujete kanceláriu doma, môžete si všetky prispôsobiť podľa svojich vlastných predstáv a priestorových možností. V práci sa budete pravdepodobne musieť prispôsobiť aj ostatným kolegom alebo tomu, čo vám dovolí vedenie.

Prostredie, v ktorom sa cítite príjemne

Živé kvety, dostatok svetla, obľúbená soška či dokonca nejaká aromalampa. Všetky veci, ktoré vám z kancelárie vytvoria dokonalý priestor plný energie pre výkon povolania, sú doslova žiadané priamo na pracovnom stole. Ak je to možné, umiestnite si kancelársky kút blízko k oknu a pravidelne si vetrajte – prísun čerstvého vzduchu je mimoriadne dôležitý.

Komfort na prvom mieste

Komfortná pracovná stolička a priestranný stôl, pri ktorom vás ani po 8 hodinách nebude bolieť chrbát, je absolútny základ. Ak na to máte doma priestor (alebo ak vám to dovolí šéf v kancelárií), poobzerajte sa aj po sedacom vaku, malom kresle, alebo dokonca dvojmiestnej pohovke a malom konferenčnom stolíku. Keď si budete potrebovať dať pauzu, pomôže vám, ak sa na chvíľu vzdialite od pracovného miesta. Počas obednej pauzy si môžete na pohovke pokojne vypiť kávu, pokecať s klientom či kolegom, alebo sa len tak na pár minút natiahnuť.

Aby vás nič nevyrušovalo

V kancelárii alebo pracovnom kútiku by vás nemali vyrušovať žiadne hlúposti, ktoré by mohli kradnúť vašu pozornosť od práce. Všetko od rôznych domácich povinností (pri ktorých sa tak dobre prokrastinuje – pri pohľade na vysávač zrazu dostanete obrovskú chuť vysávať), cez sociálne siete až po počítačové hry treba vyniesť za dvere. Áno, množstvo odborníkov na výkon a sústredenie dokonca odporúča používať aj doma na prácu iný notebook, než ten, ktorý máte na súkromné účely.

Dôležité veci stále po ruke

Nočník v kancelárii pravdepodobne mať nebudete, ale občasná prechádzka na záchod vám neublíži. Avšak, rozhodne by ste mali mať po ruke stále dostatok pitnej vody a nejaký snack v prípade, že budete potrebovať dodatočnú energiu. Nezabudnite aj na pravidelný pohyb. Ak sa vám podarí vyčleniť si v kancelárii zopár metrov na karimatku, na ktorej sa môžete počas dňa trochu rozhýbať a ponaťahovať, bude sa vám pracovať oveľa lepšie.