7 tipov ako kreatívne zariadiť detskú izbu

Zariaďovanie detskej izby by malo byť zábavou, no niekedy to môže byť náročné. Koniec koncov by ste mali vytvoriť krásnu a funkčnú miestnosť, ktorú bude Vaše dieťa milovať nielen teraz, ale aj keď vyrastie. Či už začínate od nuly alebo potrebujete zlepšiť existujúci priestor, pripravili sme si pre vás pár zaujímavých inšpirácii.

18393955

Ako zariadiť detskú izbu?

V prvom rade sa musíte zamyslieť nad tým, pre aké dieťa zariaďujete izbu a aké máte priestorové možnosti. Iné kúsky nábytku potrebuje v izbe batoľa, iné škôlkar, školák alebo dokonca už dospelý študent. Zariaďovaniu detskej izby pre novorodenca sme sa dokonca venovali aj v samostatnom článku. Okrem iného sme sa na blogu venovali napríklad aj tomu, ako zariadiť detskú izbu, ktorá bude plná podnetov a aktivít pre rozvoj rôznych zručností vašich ratolestí.

Zasa až tak jednoduché to nie je

Niekto by mohol povedať, že do izby predsa stačí kúpiť posteľ, skriňu, pracovný stôl, stoličku a je vybavené. V princípe áno – na internátoch či rôznych ubytovniach pre školy v prírode majú deti často k dispozícii ešte menej. Vy však nezariaďujete internát, ale detskú izbu – najbezpečnejší priestor, malé kráľovstvo svojho dieťaťa, v ktorom sa má cítiť útulne, v ktorej by malo chcieť tráviť čas a to nielen spánkom počas noci, ale aj hrami alebo inými voľnočasovými aktivitami. Aj z tohto dôvodu sa môže aj zo zdanlivo jednoduchej úlohy, ako je zariadenie detskej izby, stať náročný proces, ktorý by najlepšie vyriešil skúsený bytový architekt. My sme si však pre vás pripravili 7 univerzálnych tipov, ktoré využijete pri výbere nábytku a doplnkov a nezabudnete vďaka nim na nič dôležité.

1. V jednoduchosti je krása

Pokiaľ ide o detské izby, menej je zvyčajne viac. Ak použijete jednoduchú výzdobu a nábytok v minimalistickom štýle, vytvoríte viac priestoru na hranie. Okrem toho, neutrálne zariadená izbička porastie s Vašim dieťaťom, prípadne sa dá ľahko zrekonštruovať.

2. Vytvorte detský kútik

Chcete vytvoriť priestor vhodný pre deti? Koše na hračky, otvorené police a ľahko prístupné vešiaky podporujú zodpovednosť a nezávislú hru. Pri zariaďovaní sa zamerajte aj na to, čo vaše deti baví najviac. Detská hojdačka, bazén s guličkami, nástenná tabuľa alebo šmýkačka z poschodovej postele povzbudzujú zábavu a fantáziu.

3. Detský priestor vyťažte na maximum

Či už má Vaše dieťa malú alebo veľkú detskú izbu, je nevyhnutnosťou čo najlepšie využiť tento priestor. Ak detská izba nie je dosť veľká, uistite sa, že majú dostatok priestoru na hranie. Vyvýšená posteľ je skvelým riešením. Priestor pod posteľou vyplňte vankúšmi a vytvorte útulný kútik na oddych a čítanie kníh.

4. Úložného priestoru nie je nikdy dosť

Od hračiek, hier a kníh až po neustále sa meniaci šatník, deti prichádzajú s množstvom vecí. Ako si však poradiť s neporiadkom v detskej izbe? Vešiaky, úložné boxy pod posteľou a nábytok so vstavaným úložným priestorom je skvelou možnosťou ako zdvojnásobiť úložný priestor.

Lozko-pietrowe-Dzieciece-Mlodziezowe-MARCINEK-Marka-inna

5. Nezabudnite na farby

Deti milujú farby, no nakombinovať správne odtiene môže byť niekedy zložité. Máte doma malú princeznú, ktorá teraz miluje všetko ružové? To však nemusí platiť o niekoľko rokov. Preto je zbytočné vymaľovať steny izbičky na ružovo. Ak hľadáte dlhodobé riešenie, stavte na farebné doplnky do čistej, neutrálnej izby, ktoré sa dajú ľahko vymeniť za iné.

6. Vytvorte priestor na rozvoj

Pracovný kútik je nevyhnutnou súčasťou detskej izby. Miesto, kde si môžu deti kresliť ich nielen zamestná, ale tiež im pomáha s ich duševným rozvojom. Keď je dieťa staršie, osobný pracovný stôl je správnym prostredím na vykonávanie domácich úloh a na štúdium. 

7. Využite starý nábytok

Namaľujte starý nábytok tabuľovou farbou a nechajte deťom voľnú ruku. Je to skvelý spôsob ako v nich podporiť kreativitu. Detské kresby alebo rukopisy dodajú nábytku a miestnosti veselý vzhľad. Je to miestnosť vašich detí a preto je dôležité, aby sa zapojili do výzdoby aj takýmto jednoduchým spôsobom.  

pattern-childrens-room

Ako zariadiť malú detskú izbu?

Pri zariaďovaní menšej panelákovej detskej izby máte na jednej strane menej možností a musíte viac zápasiť s nedostatkom priestoru, no na druhej strane môžete ešte viac nechať pracovať svoju kreativitu. Do veľkej detskej izby sa ľahko zmestí všetko potrebné (skriňa, posteľ, stôl atď) a ešte v nej zostane veľa miesta na hranie a „vysávanie“. :-) Ako však natlačiť všetko potrebné do malej detskej izby s rozlohou napríklad len 9 metrov štvorcových? Tu prichádzajú na rad rôzne multifunkčné kusy nábytku, ktoré sú navyše veľmi trendy a u detí mimoriadne obľúbené. Napríklad v kategórii multifunkčných detských postelí nájdete aj také kúsky, ktoré pokryjú úplne všetky potreby dieťaťa a do izby už nemusíte zháňať nič ďalšie. Posteľ môže byť vyvýšená a pod ňou sa nachádza skriňa a pracovný kút so stolíkom a stoličkou. Schody vedúce k posteli zároveň ponúkajú úložný priestor vo forme zásuviek alebo políc.

Detská izba pre dve deti

Ako zariadiť malú detskú izbu pre dve deti? To už môže byť naozajstná výzva aj pre niektorých bytových dizajnérov. Absolútnou nevyhnutnosťou v tomto prípade je poschodová posteľ pre dve alebo aj viac detí, v ideálnom prípade opäť prepojená aj s nejakým tým úložným priestorom, minimálne vo forme veľkých zásuviek pod spodnou posteľou. Prečítajte si o poschodových posteliach viac na našom blogu. Poschodovky často vyzerajú veľmi vkusne a izba sa tak opticky nemusí zdať príliš malá ako pri použití klasických postelí. V prípade menších izieb pre deti odporúčame použiť len jednu šatníkovú skriňu rozdelenú vnútri na dve polovice a jeden väčší písací stôl. Tým ušetríte cenný priestor.