Svetový deň spánku pripomína dôležitosť zdravého spánku

Spánkom strávime až tretinu života, prečo je zdravý spánok taký dôležitý a ako si ho môžeme zlepšiť? Svetový deň spánku (World Sleep Day), ktorý tento rok pripadá na 17. marca, nám každoročne pripomína dôležitosť tejto príjemnej a prospešnej činnosti. Čo všetko treba vedieť o zdravom spánku? Čítajte ďalej.

svetovy-den-spanku

Kedy vznikol Svetový deň spánku?

Svetový deň spánku vznikol ešte v roku 2008 a každoročne pripadne na iný deň, väčšinou v druhej polovici marca. Okrem neho máme aj Medzinárodný deň zdravého spánku, ktorý nemení svoj deň a každý rok pripadá na 21.3., čo je zároveň aj prvý jarný deň. Oba tieto dni majú za úlohu pripomenúť ľuďom dôležitosť zdravého spánku, ukázať im, čo dokáže nedostatok spánku narobiť so zdravím, ale aj zvýšiť povedomie o faktoroch, ktoré vplývajú na celkovú kvalitu nášho spánku. 

Prečo je zdravý spánok dôležitý?

Počas spánku sa v našom tele deje obrovské množstvo procesov, bez ktorých by sme dlhodobo nedokázali fungovať. Okrem regenerácie svalstva, odpočinku očí a doslova „vypnutia“ mozgu ide napríklad o premenu krátkodobej pamäte na dlhodobú. Spánok sa skladá z rôznych fáz (dve najdôležitejšie sú REM a Non-REM), pričom v každej fáze sa s telom deje niečo iné (prečítajte si o nich viac v článku na našom blogu). Spánok je najdôležitejší v období dospievania, kde tvorí dôležitú súčasť podmienok zdravého fyzického aj psychického vývinu detí. Rovnako ako dĺžka samotného spánku je však dôležitá aj jeho kvalita.

Príčiny nekvalitného spánku

Identifikovať príčiny nekvalitného spánku sú pomerne jednoduché. Medzi prvú skupinu môžu patriť rôzne psychické (napríklad stres, strach, prílišná únava z povinností a podobne). Ďalšou skupinou sú rôzne fyziologické (chlad/horko, bolesti, hyperaktívny močový mechúr, rôzne bolesti a zdravotné ťažkosti). Okrem toho môžu na kvalitu spánku vplývať aj rôzne lieky, alkohol, nikotín, ale dokonca aj prílišná konzumácia kofeínu. V neposlednom rade sú to externé faktory, ako napríklad modré svetlo, hluk, ale aj nedostatočne vyvetraná miestnosť.

Dôsledky nedostatku spánku

Dôsledky nedostatku kvalitného spánku môžu byť rovnaké, ako aj jeho príčiny – čo nakoniec vyústi do nekonečného kruhu. Nespíte, nakoľko máte stres a máte stres a kvôli tomu nespíte. Jednoduchá rovnica. Pri nedostatku spánku sa môže vyskytnúť celý rad psychických aj fyzických dôsledkov, všetko od spomínanej nervozity a únavy cez úzkosť a podráždenosť až po zápaly a bolesti či dokonca zranenia a ochorenia spôsobené oslabenou imunitou a organizmom. Medzi tie menej nebezpečné môžu patriť výkyvy nálad a strata výkonu v práci.

Tipy pre zdravý spánok

Ak trpíte chronickým nedostatkom spánku, okamžite to konzultujte so svojim lekárom, ktorý vám odporučí ďalší postup. Ak so spánkom problémy nemáte no viete, že by ste mohli jeho kvalitu a množstvo zlepšiť, riaďte sa týmito radami.