Ako moderne zariadiť obývačku? Inšpirujte sa

Nápady, ako zariadiť obývačku, nájdete na internete takmer na každom lifestylovom blogu. Množstvo z nich je však príliš špecifických – odrážajú napríklad preferencie autora blogu, nejaký aktuálny tohtoročný farebný trend alebo prvky, ktoré sa do väčšiny typických slovenských obývačiek vlastne vôbec nehodia. My sme si pre vás pripravili niekoľko univerzálnych tipov pre rôzne druhy obývačiek – malé, veľké, spojené s kuchyňou, moderné, ale aj tie tradičné útulné, a to aj s názornými ukážkami, ktoré vás môžu inšpirovať.

moderna-obyvacka

Ako zariadiť obývačku minimalisticky?

Minimalizmus vládne svetu. Ak máte radi čisté línie, čo najmenšie množstvo vecí, na ktoré by mohol padať prach, ale aj priestranný a vzdušný interiér s dostatkom svetla, minimalizmus je pre vás ako stvorený. Mimoriadne dôležité je pri ňom staviť na bledé odtiene, no nemusia byť nutne studené. Minimalizmus dominuje biela, sivá, ale aj béžová, čierna a všetky dekory dreva. Ak chcete aj do minimalisticky zariadenej obývačky vniesť trochu farieb, stavte skôr na pastelové odtiene, ktoré nebudú príliš kričať.

Ako zariadiť malú panelákovú obývačku?

Aj naozaj malá obývačka (napríklad s rozmerom 2x3 metre) sa dá zariadiť vkusne a „priestranne“. Ako zariadiť napríklad obývačku v klasickom paneláku? Do takejto obývačky si treba vybrať malú kompaktnú dvojmiestnu pohovku bez veľkých opierok rúk a bez hrubého zadného čela. Miesto tradičného konferenčného stolíka postačia dva stojany na kvety po oboch stranách pohovky. Televízor zaveste na stenu, no môžete využiť aj priestor pod ním a nad ním, napríklad pomocou malej komody a úzkej police. Celý zvyšok priestoru zostane voľný.

Ako zariadiť veľkú obývačku?

Zariadenie veľkej obývačky môže byť finančne trochu náročnejšie. Dostatočne veľký priestor vám dovolí vybrať si naozaj priestranný gauč, alebo rovno 3 menšie gauče. Vo veľkej obývačke môžete vytvoriť aj viac zón. Jedna oddychová zóna pri krbe, druhá zóna na pozeranie TV a tretia zóna napríklad na cvičenie. Ak si chcete aj vo veľkej obývačke zachovať čo najviac priestoru, môžete sa inšpirovať prvým bodom v tomto článku a ponechať v nej len minimum nábytku a doplnkov.

Ako zariadiť obývačku s kuchyňou?

Najmä v posledných dvoch desiatkach rokov sa v novostavbách domov aj bytov udomácnil trend vytvorenia jednej veľkej, takzvanej dennej miestnosti, ktorá je spojením kuchyne, obývačky a vo väčšine prípadov aj jedálne. V takejto „obývačko-kuchyni“ by rozhodne nemala chýbať kuchynská linka na mieru s ostrovčekom v priestore, ktorý slúži ako ďalšia pracovná plocha pre varenie a pečenie a prípadne aj ako barový pult respektíve jedálenský stôl. Práve takáto nožička kuchynskej linky od seba opticky oddelí kuchyňu a obývačku. Odporúčame vám, aby ste pohovku nedávali do blízkosti tohto pultu – ľahko na ňu môže pri varení vyprsknúť niečo, čo sa veľmi zle tepuje. Pracovať môžete aj s výhľadom z obývačky do kuchyne, pričom samotnou dispozíciou viete zamedziť nazeraniu až priamo „do hrncov”.

Univerzálne tipy pre zariadenie obývačky

Stabilne majte v obývačke len toľko miest na sedenie, koľko ľudí žije v domácnosti alebo koľko sa v nej pravidelne aspoň raz do týždňa vyskytne. Sedenie pre občasné väčšie návštevy ľahko vyriešite malými barovými stoličkami, sedacími vakmi alebo stoličkami z kuchyne a nemusíte mať plnú obývačku kresiel a pohoviek, na ktorých väčšinu roka nikto nesedí.

V žiadnej obývačke nesmú chýbať prvky a doplnky, ktoré ju pomáhajú zútulniť. Mäkké deky, dekoračné vankúše, koberce, ale najmä živé kvety dodajú obývačke tú správnu atmosféru pre oddych a pocit bezpečia a komfortu.