5 tipov, ako opticky zväčšiť malú obývačku

Malá obývačka je problém, s ktorým sa musia vysporiadať ľudia v mnohých bytoch a domoch. Žiadny problém však nie je neriešiteľný a existuje niekoľko metód, vďaka ktorým sa dá každý priestor opticky, ale aj funkčne zväčšiť. My sme si ich pre vás pripravili v nasledujúcom článku.

5 tipov, ako opticky zväčšiť malú obývačku

Obývačka ako hlavná denná miestnosť

Obrovské obývacie steny už dávno nie sú v móde. Obývacie steny môžu byť aj malé, plytké, a napríklad závesné. Ak sa chcete vo vašej dennej miestnosti cítiť dobre, mala by byť svetlá, priestranná (aspoň opticky), ale na druhej strane aj útulná. S útulnosťou vám môžu pomôcť svetlé drevené farby a mäkké materiály. 

Nábytok? Skúste minimalizmus

Každá jedna komoda znamená  úložný priestor navyše, to je fakt. Zaberá však ďalšie miesto na pohyb. Zvážte, či by sa vaše poklady a artefakty z komody nedali uskladniť napríklad v pivnici alebo na povale. Čím menej nábytku budete v obývačke mať, tým bude modernejšia a priestrannejšia. Vo veľkých obývačkách si, samozrejme, môžete dovoliť mať nábytok od výmyslu sveta. 

Svetlé farby robia veľa

Biele steny, biely nábytok a bledučko šedá sedačka spravia naozaj veľa. Ak nechcete, aby obývačka pôsobila príliš stroho, pár vhodne zvolených doplnkov v podobe bledých dekorov dreva (ako je napríklad dub sonoma) a dekoračné vankúše na pohovke vám pomôžu udržať teplý, no pritom stále otvorený nádych celej miestnosti. 

Zrkadlá a kvety majú svoju moc

Zrkadlá odrážajú denné svetlo, ale aj umelé osvetlenie do celej miestnosti a okrem toho priestor opticky zväčšujú. Vhodne zvolené veľké zrkadlo dokáže veľkosť miestnosti doslova zdvojnásobiť. Ak takéto zrkadlo umiestnite napríklad na vstavanú skriňu, získate dva užitočné efekty v jednom. Kvety nám zase pripomínajú exteriér, ktorý nie je nikdy stiesnený. 

Zvoľte vhodné doplnky a osvetlenie

Výber správnych doplnkov spraví veľmi veľa. Opäť stavte na minimalizmus. Jedna pekná soška na celej komode a jediná sviečka na konferenčnom stolíku sú úplne dostačujúce. Ak chcete priestor opticky zväčšiť aj vo večerných hodinách, zvoľte skôr studené biele LED svetlá pred klasickými žltými žiarovkami.