Bolesť chrbta po spánku či pri ležaní: Čo skutočne pomáha?

Bolesť chrbta dokáže nielen znepríjemniť váš deň a sťažiť bežné úkony, ale v podstate aj úplne znemožniť vykonávanie tých najzákladnejších úkonov. Kto sa niekedy stretol s bolesťou chrbta, vie, že najlepším akútnym riešením je na chvíľu si ľahnúť a ponaťahovať si celé telo. Čo však v prípade, že vás chrbát bolí ráno po zobudení alebo dokonca aj vždy vtedy, keď si ľahnete k popoludňajšiemu odpočinku či večernému filmu? Čítajte ďalej.

bolest-chrbta-po-spanku

Príčiny bolesti chrbta po spánku

Ak sa každé ráno budíte s bolesťou chrbta, treba hľadať príčinu, ktorá na vás pôsobí počas spánku. Medzi tie najčastejšie patrí nevhodný matrac, ale aj zlá poloha pri spánku. Ľudia však často zabúdajú aj na to, že počas spánku sa môžu ľahko „odkopať“ a ak máte v spálni čo i len malý prievan, chrbát vám bez problémov ofúkne a do rána máte zarobené na poriadny problém. V neposlednom rade môže byť bolesť chrbta spôsobená napríklad aj vysunutými platničkami (čo býva napríklad dôsledkom sedavého zamestnania), ktoré práve počas noci najviac stuhnú na nesprávnom mieste a po zobudení dajú o sebe vedieť.

Bolesť chrbta pri ležaní

Ak sa bolesť objavuje priamo počas ľahu, príčina bude opäť pravdepodobne súvisieť s nejakým starým zranením alebo dislokáciou nejakej malej časti chrbta, na ktorú vyviniete tlak práve zmenou polohy zo sedu do ľahu a tým pádom sa objaví bolesť. Ak sa bolesti chrbta objavujú dlhodobo, neodkladajte návštevu lekára. Ten vás pošle na všetky odborné vyšetrenia, ktoré lokalizujú pôvodcu bolesti a pomôžu vám ho odstrániť. Môže to byť aj naozaj len neškodná vysunutá platnička, no dôvod môže byť aj oveľa vážnejší, napríklad malý nádor tlačiaci na nervy v blízkosti chrbtice.

Čo pomáha na bolesť chrbta?

Poloha počas spánku je mimoriadne dôležitá. Ak máte problémy s bolesťami chrbta, najlepšia poloha, ktorá vám pomôže ich zredukovať aspoň na únosnú mieru, pri ktorej dokážete zaspať, je poloha na bruchu. Odborníci by ju nezaradili na prvé miesto tých najlepších polôh na spánok, no táto poloha vám pomôže chrbát trochu natiahnuť, ale aj uvoľniť prípadný tlak, ktorý naň pôsobí.

Skúste vymeniť matrac

Nesprávny matrac dokáže pokaziť spánok aj tomu najodolnejšiemu spáčovi. Všeobecne platí, že je lepšie vybrať si pevnejší a tvrdší matrac (napríklad kokosový matrac alebo taštičkový matrac), ktorý poskytne dostatočnú oporu najmä vášmu stredu tela a nedovolí zadku a trupu, aby sa napríklad pri spánku na boku „prepadli“ hlboko do matraca a vykrútili vašu chrbticu ako paragraf.

Pravidelným cvičením proti bolestiam chrbta

Keď sme spomínali polohu na bruchu na spanie ako pomoc pri úľave od bolesti, vedzte, že z tejto polohy vyplýva aj množstvo strečingových cvikov určených na potlačenie bolesti chrbta. Inštrukcie so základnými cvikmi pre naťahovanie budú pravdepodobne prvou vecou, čo dostanete od lekára. Medzi pokročilejšie metódy patrí takzvaný SM Systém, ktorý je doslova zázrakom pomáhajúcim aj pri tých chronických a na prvý pohľad neliečiteľných bolestiach chrbta. Navyše je to opäť len súbor jednoduchých a ľahkých cvikov s lanami, ktoré sa naučíte počas jednej hodiny a môžete ich zadarmo cvičiť doma naveky. Lieky, injekcie a operácie by mali byť až poslednou možnosťou pri riešení problémov s bolesťami chrbta.