Chrápanie u detí: Poznáte príčiny a kedy je už nebezpečné?

Chrápanie malých detí môže byť úplne nevinnou (a často doslova až roztomilou) záležitosťou, ale aj dôležitou diagnostickou metódou, ktorá môže pomôcť odhaliť iné vážnejšie zdravotné ťažkosti. Kedy treba s chrápaním zájsť k lekárovi? A aké tipy môžete vyskúšať, aby vaše deti prestali chrápať?

chrapenie-u-deti

Ako vzniká chrápanie?

Chrápanie je veľmi nepríjemný a rušivý zvuk, ktorý vzniká pri prechode vzduchu hltanom počas spánku, kde sa rozvibrujú určité časti tejto dutiny.

Príčiny chrápania u detí

Najčastejším dôvodom chrápania býva nejaká prekážka, ktorá bráni bezproblémovému prechodu vzduchu (môže ísť napríklad o hlien alebo sliny), no za chrápanie môže byť zodpovedné aj príliš suché a v podstate „zlepené“ hrdlo. Chrápanie je aj vedľajším produktom fajčenia či obezity, no pri deťoch takéto príčiny nebývajú tak časté. Chrápanie môže vzniknúť bez ohľadu na to, či dieťa dýcha v noci ústami alebo nosom.

Nevinné chrápanie u detí sa môže objaviť v podstate vždy, keď sú choré. Ďalšími dôvodmi býva nedostatočný tonus podnebných, hltanových a jazykových svalov, nadmerne veľký jazyk, ale aj nádory a cysty na hltane. Medzi úplne najčastejšie príčiny patria hypertrofické podnebné mandle. Okrem týchto príčin môžu chrápanie spôsobovať aj ďalšie veci, ako napríklad príliš suchý, alebo naopak príliš vlhký vzduch, rôzne alergie (na prach, roztoče), ale aj konzumácia niektorých jedál a nápojov.

Chrápanie ako príznak vážnejšieho problému

Ak sa chrápanie vyskytne občas napríklad pri spomínanej chorobe a do pár dní odznie, nie je potrebné prepadať panike. Ak sa však zdrží dlhšie ako 10 dní a navyše je spojené napríklad aj so spánkovým apnoe, konzultujte to s detským pediatrom, ktorý vás následne pošle na ďalšie vyšetrenia. Tie odhalia príčinu chrápania, ktorá môže byť často úplne neškodná. Doma však môžete len hádať.

Keď chrápanie kazí spánok aj ostatným

Chrápanie neznižuje kvalitu spánku len vášmu malému pokladu, ale aj vám, prípadne ďalším deťom. V dospelosti ľudia často podstupujú rôzne kúry či dokonca operácie na odstránenie príčin chrápania. Deťom však rozhodne nedávajte do nosa žiadne zázračné štuplíky či samolepky na prepážky, ktoré vraj majú pomôcť rozšíriť dýchacie cesty a zabrániť tak chrápaniu.

Jednoduché tipy proti nočnému chrápaniu detí

Ideálna teplota na spánok je okolo 18 stupňov. Vlhkosť v miestnosti by sa mala pohybovať medzi 40 % až 60 %. Pred uložením detí k spánku detskú izbu dobre vyvetrajte oknami dokorán a celú noc im nechajte otvorenú mikroventiláciu (áno, aj v zime). Ak máte rekuperáciu, tento problém vám odpadá. Ak deti spia na starom matraci, ktorý môže byť plný roztočov a prachu, ktoré následne spôsobujú alergickú reakciu, opuch slizníc a chrápanie, vymeňte ho za nový detský antialergický matrac. Skontrolujte, či niekde v miestnosti nie sú plesne, ktoré by tiež mohli dráždiť vaše deti. Ak chrápanie napriek tomu neprestáva, obráťte sa na lekára.