Aká vysoká by mala byť ideálna posteľ?

Aká vysoká by mala byť posteľ, aby sa vám z nej dobre vstávalo, napríklad aj s ohľadom na vašu výšku? Do postele by ste pri sadaní si na ňu nemali padať, ale ani na ňu vyskakovať príliš vysoko, že vám pri sedení na nej budú nohy hompáľať vo vzduchu. Prečítajte si naše tipy pre výber správnej výšky vašej novej postele.

vyska-postele

Ideálna výška postele

Za výšku postele považujeme rozdiel medzi podlahou a najvyššou časťou matraca. Väčšina postelí na trhu sa pohybuje v priemere okolo 44 centimetrov s tým, že je na posteli položený rošt a matrac. Na takúto posteľ sa relatívne komfortne sadá ľuďom rôznej výšky a ide o akýsi kompromis medzi vysokou a nízkou posteľou. Vyšší ľudia však môžu mať pri tejto výške postele pocit, že si sadajú na zem. Pri detských posteliach je priemerná výška postele niekde od 30 do 40 centimetrov, v závislosti od vybraného modelu. Ideálna výška postele je taká, ku ktorej keď sa postavíte chrbtom, vrch matraca bude tesne nad zhybom v podkolenných jamkách.

Nadštandardne vysoká posteľ

Vysokí ľudia si môžu bez problému kúpiť aj posteľ s výškou presahujúcou 60 centimetrov. Takéto postele pôsobia v každej spálni naozaj majestátne (no opticky sa môžu zdať, že sú krátke a úzke, opak je však pravdou, pretože takéto luxusné postele sa často vyrábajú v nadštandardnom rozmere 200x200 cm).

Výhody majú aj nízke postele

Nízke postele (pod spomínaných 44 cm) tiež nie sú na odpis. Nie sú však vhodné pre dôchodcov a ľudí s obmedzenou mobilitou, ktorým sa môže z takejto postele vstávať naozaj ťažko. Sú však oveľa bezpečnejšie v prípade, že na nich spávajú aj vaše deti a nechcete, aby v prípade nočného spánku zleteli z veľkej výšky. Nízke postele sú naozaj obľúbené aj vďaka svojmu minimalistickému dizajnu, vďaka čomu celá miestnosť pôsobí oveľa vzdušnejšie a priestrannejšie.

Postele na zemi

Množstvo ľudí vyznáva spánok na zemi bez postele, buď len na matraci, alebo na špeciálnych gumových puzzle (aké poznáte napríklad z telocviční bojových športov). Je pravda, že spánok na tvrdej podložke je naozaj zdravý pre vašu chrbticu a spánok na takýchto podložkách je navyše aj ekonomickým riešením. Ak si však chcete dať na zem len matrac, zbystrite pozornosť.

Matrac počas noci vždy nasaje nejakú časť vášho potu a ďalšej vlhkosti, ktorá dokáže počas dňa vyschnúť v prípade, že je položený na rošte nad zemou. Ak však dáte matrac priamo na zem (a navyše máte napríklad aj podlahové kúrenie), matrac musíte každý deň otáčať a vetrať.

Výška poschodovej postele

Meter do ruky vezmite aj pri výbere poschodovej postele. Ich výška je dosť rozdielna podľa toho, či ide o detské postele, dvojposchodové postele, trojposchodové postele alebo len vyvýšené postele, pod ktorými je napríklad komoda či stolík. Odmerajte si výšku stropov vo vašom dome alebo byte a presvedčte sa, že aj na vrchnej posteli sa bude dať sedieť komfortne bez toho, aby ste sa dotýkali hlavou o strop.