Vŕzgajúca posteľ – naše tipy, ako vŕzganie odstrániť

Začala vám vŕzgať posteľ? Vŕzgajúca posteľ dokáže skaziť spánok aj na tom najkvalitnejšom matraci. Čo spôsobuje jej vŕzganie? Je možné vŕzganie odstrániť aj v domácich podmienkach a bez špeciálneho náradia? A kedy už je posteľ definitívne odsúdená na odpis? Prečítajte si naše tipy.

vrzganie-postele

Čo dokáže spôsobiť vŕzgajúca posteľ?

V prvom rade môže ľahko nabúrať komfort vášho spánku. Okrem toho môže vaše nočné otočenie sa na druhý bok zobudiť aj vášho partnera, či dokonca deti vo vedľajšej izbe alebo v postieľke, ktoré ste tak pracne uspávali. V panelákoch nie je nič neobvyklé, keď sa na vŕzgajúcu posteľ sťažujú aj susedia pod vami, vedľa vás, ale aj nad vami. V konečnom dôsledku môže byť vŕzganie postele prvým znamením, že nejaký spoj povolí a vy sa v tom lepšom prípade len niekedy v priebehu noci ocitnete (snáď bez zranenia) na zemi aj s rozpadnutou posteľou.

Aká je príčina vŕzgania?

Vŕzganie postele je najčastejšie spôsobené únavou materiálu niektorej z dosiek, príliš vysokým tlakom, napríklad na stred postele, nevhodným roštom (s malou nosnosťou), ale aj povolenými spojmi, napríklad zle dotiahnutými skrutkami. Vŕzganie však môže vzniknúť aj pri poškodení postele (keď po nej skáču deti a dolámu niektoré laty na posteľnom rošte, alebo keď nedodržíte predpísanú nosnosť postele).

Ako odstrániť vŕzganie postele?

Šikovný kutil dokáže odstrániť snáď všetky príčiny vŕzgania postele. Ak je niektorá doska poškodená alebo dokonca nalomená, vždy sa dá spevniť napríklad kúskom nerezového plechu, ktorý schováte z vnútornej alebo spodnej časti dosky tak, aby ani nebol vidieť.

V bežných podmienkach môžete skúsiť v prvom rade skontrolovať rošt (ten dokážete vymeniť celý, alebo len odstrániť poškodenú dosku a vymeniť ju za inú). Druhým dôležitým krokom je podoťahovanie všetkých skrutiek a spevnenie akýchkoľvek spojov. Ak je posteľ na niektorých miestach spojená aj tými malými drevenými kolíčkami, vyberte ich, kvapnite dnu do dierky lepidlo na drevo a opäť spojte.

Pri vzácnych a kvalitných drevených posteliach, ktoré začnú vŕzgať, je vhodné prizvať si na pomoc stolára, ktorý ľahko identifikuje príčinu vŕzgania, posteľ vám zrenovuje a vŕzganie odstráni.

Dodatočné tipy na odstránenie vŕzgania

V niektorých prípadoch dokáže vŕzganie postele spôsobiť aj nekompatibilita roštu a samotnej postele. Rošt je možno o 3 centimetre kratší a ak nemáte práve obrovský a masívny matrac, rošt sa dokáže v ráme postele pri vašom pohybe posúvať (deje sa tak najmä pri lamelových roštoch, ktoré sa predávajú ako celý veľký kus aj s bočným vedením). V takomto prípade vám pomôže prilepenie roštu k posteli.

Kedy kúpiť novú posteľ?

Ak žiadny z našich tipov nezabral a pri každom pohybe na posteli trpia ušné bubienky všetkých okolo vás, pravdepodobne je správny čas poobzerať sa po novej posteli. Vŕzganie sa najčastejšie týka postelí z drevotriesky, odporúčame vám preto pozrieť sa radšej na drevené postele, postele z MDF alebo kovové postele.