Ako umiestniť posteľ v spálni či v izbe?

Umiestnenie a otočenie postele sa pri plánovaní izby alebo spálne môže zdať ako nepodstatná vec. Už pri prvom kontakte s konkrétnou izbou si pravdepodobne vieme automaticky predstaviť, kde by mala byť posteľ umiestnená. Jej nesprávne umiestnenie však môže mať za následok dokonca aj zníženie kvality spánku. Bez ďalších zbytočných rečí sa pozrime na to, podľa akých pravidiel by ste mali v ideálnom prípade postupovať pri výbere miesta pre posteľ.

ako-umiestnit-postel

Umiestnenie postele má svoje pravidlá

Najmä v rôznych ázijských školách nájdeme celé súbory pravidiel o umiestňovaní nábytku a zariaďovaní domácnosti. Tieto pravidlá nám majú privodiť šťastnejší život, pevnejšie zdravie alebo viac energie. Či už podobným veciam veríte alebo nie, určite sa zhodneme na tom, že aby sme sa v posteli cítili príjemne, jej umiestnenie musí spĺňať určité parametre.

Ako má byť otočená posteľ?

Viete si predstaviť, že by ste mali posteľ hneď za dverami do spálne, v strede miestnosti a hlavou smerom k dverám? Asi by to nedávalo veľmi zmysel, však? Ak aj človek spí mimo domu, napríklad na návšteve či na dovolenke, prirodzene si vyberá miesto čo najďalej od vchodu a nohami sa snaží smerovať práve k východu – ide o jednu z vlastností, ktorú máme zakódovanú ešte z pravekých čias, kedy sa človek necítil bezpečne ani počas spánku a stále hľadal bezpečné útočisko napríklad pred predátormi.

Otočenie postele podľa svetových strán

Pri výbere miesta pre vašu posteľ sa môžete inšpirovať aj svetovými stranami. Posteľ otočená smerom na východ je vhodnejšia pre mladšie ročníky, pri pohľade smerom na západ si zase vraj zabezpečíte tvrdší spánok. Otočenie postele na sever má zaručiť pokojný spánok a pri pohľade smerom na juh vás môžu trápiť zlé sny.

Posteľ podľa pravidiel Feng Shui

Medzi pravidlami Feng Shui nájdeme desiatky rôznych pokynov, ktorými by sme sa mali riadiť pri výbere miesta pre posteľ. Niektoré sa doslova navzájom vylučujú a je v podstate nemožné dodržať ich všetky. Najdôležitejšie však je, že posteľ by mala byť umiestnená čo najďalej od dverí do spálne a hlavu by ste mali mať pri stene, aby ste mali počas ležania na posteli výhľad na celý priestor okolo vás. Zároveň by však nohy nemali smerovať priamo k dverám a posteľ by ani nemala byť umiestnená pod oknom.

Riaďte sa hlavne priestorovými možnosťami

Je síce krásne prehrabávať sa rôznymi odporúčaniami na umiestnenie postele, no v priemernej spálni s rozlohou okolo 12 metrov štvorcových môže byť naozaj ťažké niektoré z nich dodržať. Riaďte sa preto intuíciou a zdravým rozumom. Posteľ umiestnite tak, aby ste mali voľný prístup aspoň k jej prednému čelu a jednej strane (v prípade manželskej postele zachovajte prístup z oboch strán). Každá posteľ si zaslúži plnohodnotný nočný stolík. Myslite na to, aby ste sa vždy bez problémov dostali k oknu a dokázali ho otvoriť aj bez toho, aby ste museli skákať po posteli či presúvať nábytok.