Nápady, ako útulne zariadiť aj malú spálňu podľa Feng Shui

Povedzme si úprimne, že Pinterest, Instagram a ďalšie studnice nápadov sú plné nádherných spální, ktoré vyzerajú ako vystrihnuté z katalógu. Obrovská posteľ, pred posteľou lavica na sedenie, krb, pri ňom kreslá, komoda, skrine, východ na terasu, miesto na tancovanie. No kto má v realite takúto spálňu? Tí šťastnejší majú spálne s rozlohou približne 5x3 metre, v bežných panelákoch približne 3,5x3,5 a v najmenších bytoch pokojne nájdeme aj spálne 2x3. Aj pre takéto menšie spálne nájdeme množstvo nápadov.

spalna-feng-shui

Ako zariadiť spálňu?

Pri menšej spálni rovno zabudnite na všetky väčšie doplnky, ako sú napríklad kreslá. Jasné, môžete si sami vyrobiť napríklad poschodovú posteľ na mieru, pod ktorou sa bude dať dokonca chodiť a bude pod ňou posedenie alebo pracovný stôl, pracujme však len s bežne dostupným nábytkom a doplnkami, ktoré netreba projektovať na mieru a nemusí ich vyrábať stolár. Aj do tej najmenšej spálne s rozmerom 2x3 metre sa vám môže zmestiť manželská posteľ, nočný stolík, skriňa, ale dokonca aj toaletný či pracovný stolík, stolička alebo komoda. Všetko závisí od toho, ako spálňu usporiadate.

Nápady pre zariadenie spálne

Klasické panelákové spálne s rozlohou 3,5x3,5 metra poskytujú naozaj dostatočný priestor na komfortné a praktické usporiadanie nábytku. Zmestí sa tam plnohodnotná manželská posteľ 200x180 s dvoma nočnými stolíkmi, oproti nej môžete umiestniť naozaj veľkú skriňu (pokojne na celú stenu aj ako vstavanú, v ktorej je v strede napríklad výklenok na umiestnenie televízora), a pod okno by sa vám mala zmestiť aj komoda. Ak si vyberiete trochu užšiu skriňu, vedľa nej sa vám zmestí aj malý stolík – či už toaletný pre ženu alebo pracovný pre kohokoľvek na home office.

Ako zariadiť spálňu podľa Feng Shui?

O usporiadaní nábytku podľa Feng Shui môžete v malej izbe skôr snívať. Napriek tomu môžete dodržať aspoň niekoľko zásad tohto prístupu. Neumiestňujte zrkadlo na dvere oproti posteli (radšej zadnú časť dverí využite na vešanie oblečenia), vyberte si do spálne aspoň jeden živý kvet a bočné steny môžete ozdobiť vkusnými dekoráciami. Alebo policami na knihy.

Ako útulne zariadiť aj malú spálňu?

Do spálne 2x3 metre by ste len ťažko natlačili nadštandardnú manželskú posteľ s rozmerom 200x200 cm, no mali by ste sa vyhnúť aj posteliam 200x180. Práve v takýchto spálňach hrajú prvé husle postele 200x160 alebo dokonca 200x140. Spálňa má najčastejšie tvar obdĺžnika, kde na jednej kratšej stene sa nachádza okno a na druhej v strede dvere. Občas môžu byť dvere posunuté do jedného alebo druhého rohu a vo výnimočných prípadoch sa môžete stretnúť aj s umiestnením okna na jednej z dlhých stien.

Do takejto spálne je vhodné vybrať si posteľ 200x160 a dať ju do rohu pod okno. Vedľa postele vám zostane 40cm, vďaka čomu môže mať aspoň jeden z partnerov aj prístup k posteli z boku a možnosť osadenia nočného stolíka. Ak sú dvere v strede, na jednu stranu môžete konča postele osadiť čo najvyššiu a najhlbšiu skriňu so šírkou jeden meter a na druhú stranu ešte komodu alebo spomínaný úsporný stolík s malou stoličkou. Ak sú dvere skôr v jednom z rohov, je vhodné pouvažovať nad rohovou zostavou nábytku, ktorej súčasťou je stôl, skriňa a nejaké police (takéto zostavy bývajú najčastejšie súčasťou študentských izieb).

Praktické doplnky do spálne

Okrem spomínaných vešiakov na dvere alebo políc na stenách, ktoré nezaberú žiadne miesto a poskytnú vám dodatočný úložný priestor, je vhodné sa poobzerať napríklad po závesných kovových košoch na police do skríň. Množstvo skríň má police naozaj ďaleko od seba, čo bráni plnohodnotnému využitiu priestoru v nich a niekedy sa ďalšie police naozaj nedajú pridať. Takéto koše zavesíte na každú existujúcu policu (podobný princíp, ako bol v školách priestor pod lavicou na knihy a zošity) a úložný priestor si razom zdvojnásobíte.