Aké vlastnosti má orechový alebo borovicový masív? Na aký nábytok je vhodný?

Prečo je dobré vybrať si nábytok z masívu? Aké vlastnosti má orechový masív a čo sa z neho vyrába? A čo zase borovicový masív? Sú masívne dosky lepšie ako dosky z drevotriesky alebo MDF? Ktoré typy nábytku sú lepšie práve z týchto materiálov? V dnešnom článku si v krátkosti predstavíme prednosti nábytku z masívu, ale uvedieme si aj príklady, kedy je lepšie staviť radšej na lisované dosky s laminátovou povrchovou úpravou.

masivny-nabytok

Čo je to vlastne masívne drevo?

Masívne drevo predstavujú dosky, hranoly, guľatina alebo iné stavebné prvky, ktoré sú vyrobené z jedného kusu pravého dreva – so všetkými jeho kresbami, ale aj kazmi. Z masívneho dreva sa následne vyrábajú ďalšie konštrukčné prvky (lepením a inými spojmi), medzi ktoré patria najmä KVH a BSH hranoly. Niekedy je na prvý pohľad ťažké určiť, či je napríklad noha z postele vyrobená z hranola, ktorý je z jedného kusu dreva, alebo ide o KVH hranol, čiže dva kratšie hranoly nadpojené hrebeňovým spojom.

Drevo masív a alternatívy k originálu

Masívne drevo sa okrem iného používa na výrobu kvalitného a voňavého nábytku. Nábytok z masívneho dreva môže byť minimalistický a moderný, ale aj zdobený a skôr rustikálny. Drevo, keďže je použité prevažne v interiéri, môžete nechať v jeho prirodzenej farbe a kresbe (samozrejme ohobľované a vybrúsené do hladka), ale aj natreté rôznymi farbami či dokonca nalakované na lesklo. Medzi dve najčastejšie alternatívy masívneho dreva patria dosky z drevotriesky vybavené laminátovou povrchovou úpravou s rôznymi dekormi. Drahšou, pevnejšou a váhovo ťažšou alternatívou k drevotrieske sú takzvané MDF dosky.

Masív orech

Orechový masív je nádherné tmavé drevo s prenikavou kresbou, ktoré sa okrem výroby prémiového nábytku používa aj na výrobu rôznych doplnkov do domácnosti, a to od podložiek pod poháre a servírovacích tácok cez rôzne malé a stredné dekorácie až po vešiakové zostavy či obklad na steny. Pri nábytku z orechového masívu by ste mali počítať s vyššou obstarávacou cenou. Výmenou za ňu však dostanete originálny kus nábytku, z ktorého takmer cítite sálavú energiu starého stromu.

Masív borovica

Borovicový masív je cenovo oveľa dostupnejší. Drevo z borovice sa v nábytkovom priemysle používa primárne na výrobu postelí, nočných stolíkov a skríň, ale v ponuke obchodov nájdete aj krásne borovicové komody či police. Borovicové drevo má svoju nezameniteľnú vôňu a prirodzenú bledú farbu, takže vám na rozdiel od orechu pomôže presvetliť interiér. Ak túžite po masívnom nábytku a nechcete utratiť tisícky eur, borovica je tou správnou voľbou.

Doska z masívu má svoje (ne)výhody

Drevený nábytok je ťažší, pevnejší a trvácnejší, avšak, pri dlhodobom kontakte s vodou vám môže ľahko zhniť alebo ho môžu napadnúť drevokazné huby. Napučanie nábytku je tiež obvyklý jav, pokiaľ nábytok po kontakte s vodou rýchlo a precízne nevysušíte. Pre výrobu kuchynskej linky je masívne drevo nevhodné a o peknú pracovnú dosku by ste sa museli naozaj starať. Pracovná doska z drevotriesky s hrubou laminátovou vrstvou, ale aj ľahké drevotrieskové konštrukcie skriniek a dvierok, sú v takomto prípade lepšou voľbou. Výhodou je aj to, že si môžete vybrať doslova z tisícok rôznych dekorov, od imitácii dreva cez jednofarebné riešenia až po imitácie kameňa a rôzne abstraktné vzory.