Pripravte si doma originálnu jesennú výzdobu

Jeseň je v plnom prúde a vy ste si pri pracovnom zhone a starostlivosti o rodinu doteraz nenašli čas na výrobu jesennej výzdoby? Nezúfajte, pripravili sme si pre vás zopár jednoduchých tipov, ktoré vám nezaberú veľa času a pomôžu vám v domácnosti, ale aj na ďalších miestach vyčarovať nádhernú jesennú atmosféru, ku ktorej sa navyše skvele hodí dobrá kniha, zapálený krb a horúci čaj.

jesenna-vyzdoba

Čo je typické pre výzdobu počas jesene?

Jeseň je čas farebných listov, krásnych dozrievajúcich plodov, striedania slnečného a hmlistého počasia, ale aj pomalého ukladania prírody na zimný spánok. Vo výzdobe by mali prevažovať prírodné materiály a sezónne plody, ako napríklad orechy, sušené kvety a listy, gaštany, tekvice, šišky a ďalšie. Jesenná výzdoba patrí medzi tie najkrajšie výzdoby na svadby a iné spoločenské udalosti, no dostatok prírodných materiálov a inšpirácie nám pomôžu s výzdobou na pamiatku zosnulých či na čoraz obľúbenejší Halloween.

Jesenná výzdoba na okná

Jesenná výzdoba okien môže byť jednoduchá a zároveň krásna. Ozdobiť môžete samotné okná alebo okenné rámy, no vo väčšine prípadov bude stačiť zopár jednoduchých dekorácií na parapete.

Na okno môžete zavesiť jednoduchý jesenný venček:

Tekvice, žalude, sviečky – všetko v jednom tóne pre minimalistickú výzdobu parapetov:

Listy, šípky, žalude, šišky a ďalšie plody nahádžete do vínového pohárika a voilà:

Jesenná výzdoba z papiera

Ak chcete do výzdoby zapojiť aj vaše deti, môžete ich nechať na výkres alebo iný tvrdší papier obkresliť listy, povystrihovať ich, nafarbiť vodovkami a následne zavesiť na špagátik.

Takto vyrobenou dekoráciou môžete dozdobiť napríklad vašu knižnicu či inú policu:

Prírodná jesenná výzdoba na stôl

Jedálenský stôl, kuchynská linka, konferenčný stolík, nočný stolík či pracovný stôl si tiež zaslúžia malú dekoráciu, vďaka ktorej sa aj vy budete cítiť príjemnejšie a celý priestor bude útulnejší.

Zopár milých plodov na jedálenskom stole:

Vyzdobiť sa dá aj komoda:

Z polienka, sviečok a šišiek vyrobíte krásnu dekoráciu aj sami:

Jesenná výzdoba na záhradu

Počas jesene sa vaša záhrada sama o sebe premení na dokonale vyzdobený priestor. Napriek tomu si môžete aj sami dozdobiť niektoré kúty, ktoré by inak pôsobili smutne.

Pred vchodové dvere do domu sa skvele hodí napríklad lampášik, ktorý vnesie do skracujúcich sa dní trochu svetla:

Podobná zvonkohra z listov môže zdobiť vašu terasu či altánok:

Dvere do domu či fádnu stenu okamžite oživí takýto jesenný venček: