Najkrajšie dekorácie na komodu – inšpirujte sa!

Komody patria z niekoľkých dôvodov medzi najosobitejší druh nábytku. Sú v prvom rade úžitkové, keďže nám poskytujú dostatok úložného priestoru. Nezaberú však celú stenu ako vysoké skrine, takže vďaka nim aj menšia miestnosť pôsobí oveľa vzdušnejšie. V neposlednom rade tvoria krásny dizajnový prvok v obývačke či spálni a navyše nám poskytujú možnosť uložiť na ne nejakú dekoráciu. Nie však každá dekorácia je tá vhodná.

dekoracie_komoda

Nie je dekorácia ako dekorácia

Kým komoda v predsieni alebo na chodbe často slúži ako odkladací priestor na kľúče, mobily či iné osobné veci, ktoré si po príchode domov odkladáme z vreciek, v spálni a obývačke nám takýto kus nábytku vytvorí dokonalý priestor na umiestnenie vhodnej dekorácie. Základným pravidlom však je, aby ste dekorácie farebne zladili s dekorom zvyšného nábytku či inými farebnými tónmi vyskytujúcimi sa v miestnosti. Rovnako si dajte pozor aj na počet týchto dekorácií. Na preplnenej komode by nevynikla ani jedna, ale ak stavíte na jeden či dva dizajnové kúsky, určite na seba upútajú pozornosť.

Inšpirácia pre dekorácie na komodu

V zásade môžete staviť na jednu poriadnu dekoráciu, ktorá bude komodu zdobiť celé mesiace alebo aj roky. Rovnako však môžete napríklad v priebehu roka obmeniť dekoráciu napríklad aj každý mesiac a prispôsobovať ju sezónne dostupným materiálom. Počas skorej jari môže komoda zdobiť váza s bahniatkami, neskôr na nej môže byť jarné kvety, počas leta to môže byť misa s ovocím, na jeseň zase gaštany či aranžmán zo sušených listov a v zime zase konár z borovice a k nemu vianočné ozdoby. V každom období sa vám bude z komody po byte šíriť vôňa iného prírodného materiálu.

Fotografie sa dajú poňať originálne

Jeden väčší a dva menšie rámiky s fotografiami a prípadne nejaká sviečka vyzerajú na komode vždy dobre a určite vás neurazia. Najmä v spálni však na komode bude dobre vyzerať aj nástenka či obyčajná koláž s fotkami celej rodiny. Jednoduchý rámik s vašimi najmilovanejšími sa môže stať pevnou súčasťou nočného stolíka. Na nástenku môžete okrem fotiek umiestniť napríklad aj vzácne artefakty z vašich ciest – ako vstupenky či cestovné lístky, pamiatkové predmety, ale pokojne aj vysušenú ružu či náramok z festivalu – jednoducho všetko, čo vám robí radosť.

Komoda v obývačke a dekorácie

V obývačke by na žiadnej komode nemala chýbať nejaká živá rastlina. Živé kvety sú dôležitou súčasťou interiéru aj podľa Feng Shui. Ak nepatríte práve k tej skupiny ľudí, ktorá sa v pestovaní kvetov vyžíva, vyberte si suchomilnú rastlinu, ktorá zvládne prežiť aj mesiac bez vody. V opačnom prípade si radšej nastavte na pravidelnú pripomienku, vďaka ktorej na polievanie nezabudnete.

Dekorácie na komodu v spálni

Možno by ste to netipovali, no v spálni môžeme medzi dekorácie na komodu zaradiť aj závesy. Práve závesy a záclony sa dajú rôzne nariasiť či viazať do uzlov a niektorá z ich časti môže byť prehodená cez komodu, podobne ako obrus. Na takomto kuse závesu, ktorý leží na komode, skvele vyzerajú rozsypané napríklad lupene ruží, ktoré vám v spálni dokonale dotvoria romantickú atmosféru. Ak ste však skôr pre jednoduchšie riešenia, môžete skombinovať niektorý z tipov vyššie. Na komode dobre vynikne aj pekná šperkovnica či hodiny, ktoré vkusne zapadnú do celkového dizajnu vašej domácnosti.