Ako často prezliekať a prať posteľné prádlo?

Prezliekanie bielizne je najviac preceňovaný, no na druhej strane aj najviac podceňovaný úkon pri starostlivosti o domácnosť a osobnú hygienu. Je dvakrát do týždňa príliš často? A je to zase raz za 2 týždne už neskoro? Kedy treba vlastne vymeniť posteľnú bielizeň a čo všetko na to vplýva? A čo sa stane, ak posteľnú bielizeň nevymeníte príliš dlho? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.

postelna bielizen

Ako často prezliekať a prať posteľnú bielizeň?

Ako vždy, ani na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď a závisí od mnohých faktorov. Spíte v rovnakej posteli každú noc? Vždy pred spánkom sa sprchujete? Ako veľmi sa potíte? Nosíte pyžamo alebo spíte len v spodnej bielizni, či dokonca úplne bez oblečenia? A spí s vami v posteli napríklad aj pes alebo mačka? Z akého materiálu je posteľná bielizeň vyrobená? Všetky tieto a ďalšie činitele vplývajú na to, ako často by ste mali posteľné obliečky meniť. V princípe môžete obliečky oprať aj po jednom použití, no môžu vydržať čisté aj 10 dní. Všeobecne by ste ich však z hygienických dôvodov nemali používať dlhšie ako 2 týždne.

Ako správne prať posteľné prádlo?

Posteľné návliečky perte vždy presne podľa inštrukcií priamo na konkrétnom kúsku. Ideálne si však vyberajte posteľnú bielizeň s čo najvyšším obsahom bavlny, ktorú je možné prať minimálne na 60, ideálne až na 90 stupňov Celzia. Čím vyššia teplota prania, tým sa látka lepšie vyperie – a to aj od intenzívnych nečistôt či fľakov od potu. Použitie špeciálneho pracieho prostriedku alebo aviváže je až na druhom mieste a závisí čisto od vašich preferencií. Ak budete však posteľné obliečky prať na vyššej ako odporúčanej teplote, môžu sa ľahko zraziť.

Ako často prať a meniť pyžamo?

Používanie pyžama výrazne vplýva na to, ako dlho vydržia obliečky čisté. Pyžamo totiž nasiakne väčšinu potu a zachytí rôzne nečistoty. Keďže sa pyžamo nosí väčšinou bez spodnej bielizne, mali by ste ho meniť každé dva až tri dni. 

A čo pranie poťahu na matrac?

Aj pri pravidelnej výmene posteľnej plachty bude skôr či neskôr nutné oprať aj hrubý poťah na matrac, ktorý chráni telo matraca pred znečistením. Poťah sa odporúča prať približne každé 3 mesiace. Ak používate aj chrániče na matrac, poťah vám bez problémov vydrží čistý aj celý rok. 

Ako často prať paplón a vankúše?

Prikrývka a vankúše sú chránené len tenkou látkou posteľnej bielizne, takže nečistoty, kúsky odumretej kože, ale aj pot sa na ne jednoducho dostanú. Ak máte dostatočne veľkú práčku, odporúčame prať ich tiež aspoň každé 3 mesiace. Tenšie paplóny a vankúše sa zmestia aj do pračiek na 5-6 kg bielizne. Ak takúto možnosť nemáte, môžete skúsiť využiť služby najbližšej čistiarne.