Ako nastaviť pánty dverí na skrini?

Správne nastavenie pántov dverí na skrine či komode môže byť pre ľudí, ktorí si prvýkrát montujú nábytok napríklad pri sťahovaní do svojho vlastného bývania naozaj náročné. Nemajte obavy, s našimi tipmi to zvládnete ľavou zadnou. Ktorými skrutkami sa nastavuje rozostup dvierok, a ako zmeniť ich uhol či hĺbku dosadania, aby nikde nič nedrelo a po zatvorení všetko perfektne lícovalo? Čítajte ďalej.

blog-panty

V prvom rade musí byť skriňa zmontovaná podľa návodu

Alfou a omegou správneho nastavenia dvierok je predchádzajúce správne zmontovanie konkrétnej komody, skrine alebo iného kúsku nábytku. Vždy preto postupujte presne podľa návodu a dodržiavajte všetky kroky v takom poradí, v akých ich uviedol výrobca. V súvislosti s nastavovaním pántov dverí je však kľúčový hlavne jeden z posledných krokov, a to je montáž zadnej steny, ktorá býva najčastejšie vyrobená z takzvaného sololitu. Tá sa spravidla zasúva do drážok v bočných stenách a spodnej doske, pričom na záver sa z vrchnej strany prikryje vrchnou doskou a pomocou malých plastových úchytných systémov so skrutkou sa do všetkých týchto dosiek prichytí na desiatkach rôznych bodov. Predtým, ako pristúpite k tomuto kroku, je však potrebné dokonale dotiahnuť všetky ostatné spoje a pomocou uholníka alebo uhlomera, prípade odmeraním uhlopriečok rohov určiť, či sú bočné dosky nábytku naozaj kolmo na vrchnú a spodnú dosku. Iba v takom prípade bude nábytok naozaj precízny štvorec alebo obdĺžnik a nie nejaký vykrútený kosoštvorec, pri ktorom by ste pánty na dverách nikdy nenastavili.

Ako nastaviť pánty na skrini?

Najčastejší typ pántov pozostáva z dvoch kusov, z ktorých jeden sa montuje priamo do bočnej steny skrine a druhý kus na dvere. Takýchto pántov môže byť na jedných dverách od dvoch aj po štyri a viac kusov. Keď namontujete všetky kusy na obe strany, skrutky na bočnej doske skrine dotiahnite len tak na 80 %. Následne (ideálne aj s druhou osobou) zdvihnite dvere a všetky pánty na oboch kusoch nábytku do seba naraz zasuňte do správnej drážky (podľa obrázkov v návode). Pritiahnite jemne skrutku, ktorá pánty spojí a môžeme prejsť k hlavnému kroku.

Výška, hĺbka a doraz pántov na nábytku

Väčšinu pántov na modernom nábytku môžeme nastavovať až v troch smeroch:

Prvým je výška, ktorá sa nedá nastaviť vždy. V niektorých prípadoch sú pánty na bočnej stene nábytku prichytené aj pomocou tretieho veľkého otvoru a nedajú sa pohybovať hore-dolu. Ak má však kovanie v sebe posuvné otvory, môžete skrutky jemne odtiahnuť a pohybovať s jednotlivými pántami vo vertikálnom smere približne o 2-3 milimetre podľa potreby, čím vo finále zdvihnete aj celé dvierka.

Ako druhú môžete nastaviť hĺbku, ktorá sa nastavuje tak, že povolíte skrutku, ktorá drží pohromade jednotlivé kusy kovania a následne pánt zasuniete hlbšie alebo ho vysuniete smerom von. Tým nastavíte to, ako blízko budú dvere pri konštrukcii skrine. Ak sú príliš ďaleko, z boku to môže vyzerať zle. Ak sú príliš blízko, môžu o seba škrieť hrany jednotlivých dosiek. Všetky 3 pánty by mali byť nastavené rovnako.

Posledné môžete nastaviť polohu dvierok v horizontálnom smere. Na to slúži skrutka, ktorá odtláča pánt primontovaný na dverách a prichytený o druhý kus ďalej od bočnej steny alebo ho k nej naopak pritláča. Tento krok je dôležitý najmä vtedy, ak má skriňa dvoje protistojné dvere. Ak pánty nastavíte správne, medzera medzi dverami bude hore aj dole úplne rovnaká. Ak je napríklad hore širšia, musíte horný pánt trochu oddialiť od bočnej steny, čím sa dvierka prisunú bližšie k sebe. Toto nastavovanie môže trvať aj niekoľko desiatok minút, kým získate naozaj dokonalý výsledok. Na záver poriadne dotiahnite všetky skrutky na pevno.

Všetky kroky a spomínané skrutky nájdete aj v tomto názornom krátkom videu.

Nastavenie plynovej vzpery na kuchynských dvierkach

Špeciálnym typom pántov (ak nepočítame výsuvné zásuvkové systémy) sú aj plynové vzpery, pri ktorých sa dá vždy nastaviť poloha ich uchytenia na skrinke a na dverách, čím ovplyvníte výšku zdvihu. Pri niektorých drahších modeloch je možné nastaviť aj silu vzpery. Ak však vzpera začína silu strácať, je potrebné ju vymeniť.

Ako namontovať jednoduché pánty?

Klasické kovanie pozostávajúce z dvoch plieškov nájdete aj dnes v ponuke každého železiarstva a ide o výbornú voľbu v prípade, že potrebujete vymeniť zlomený pánt na nejakom staršom kúsku nábytku alebo vyrábate nejakú skrinku či truhličku. Takéto pánty sa však nedajú nastaviť v žiadnom z troch smerov, preto ich musíte správne namontovať na prvý pokus. Väčšina z nich má však na oboch stranách aj 4 montážne otvory. Pánt prichyťte na dvierka dvomi skrutkami a následne aj na skriňu alebo iný kus nábytku a vyskúšajte, či pánt sedí. Ak ho treba napríklad zdvihnúť vyššie alebo utopiť hlbšie, predvŕtané diery vám nebudú až tak vadiť, lebo môžete pánt ešte chytiť na zostávajúce dve diery skrutkami, ktoré ho hravo udržia.