Ako zariadiť chodbu? 7 nápadov na krajšie bývanie

Chodba alebo predsieň je jedna z najpoužívanejších, no zároveň najviac podceňovaných miestností v dome, minimálne čo sa týka výberu nábytku, doplnkov a všeobecne zariadenia. Zle zariadená chodba nielen, že nevyzerá dobre, ale môže vám spôsobovať vrásky na čele pri každom jednom prechode do bytu a z bytu, z kuchyne do obývačky či zo spálne do kúpeľne. Ako teda zariadiť chodbu, aby bola pekná a zároveň praktická?

zariadenia chodby v dome

Ako zariadiť chodbu?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú v byte alebo dome naozaj priestrannú chodbu, pokojne si do nej dajte aj nejaké sedenie s konferenčným stolíkom, kde sa môžete vždy po príchode domov hneď zložiť, v pokoji vyzuť a vyzliecť, alebo kde vybavíte konverzácie s „návštevami“, ktoré si nechcete púšťať ďalej do bytu. Na priestrannú chodbu môžete pokojne umiestniť aj peknú komodu, vešiakovú stenu či dokonca skriňu. Chýbať by nemal ani nejaký ten koberec, dekorácie či veľké zrkadlo.

Ako zariadiť úzku chodbu?

Naozajstná výzva prichádza vtedy, keď musíte zariadiť úzku panelákovú chodbu. My sme si pre vás pripravili 7 univerzálnych tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

1. Čo sa dá, to zaveste

Závesné police vo výške nad hlavou dokážu ušetriť naozaj veľké množstvo miesta. Dôležité je, aby boli vo výške, kde na ne dočiahnete, ale zároveň si o ne vyšší ľudia nebuchnú hlavu alebo ramená. Podobne postupujte aj s priečinkami na odkladanie kľúčov či iných osobných vecí.

2. Chodba nie je šatník

Na chodbe naozaj nemusíte mať všetky svoje bundy. Aby bola vzdušnejšia, vždy na nej držte len to, čo naozaj aktuálne nosíte, nie celý sezónny šatník. Ak niekto dokonca aj počas leta skladuje na vešiaku na chodbe zimnú bundu, nemôže sa čudovať, že má na nej málo miesta. Čo môžete, hoďte niekam do skrine.

3. Svetlé farby

Aby bola chodba opticky väčšia, vymaľujte ju na tú najbelšiu bielu, akú v obchode zoženiete. Rovnako dobre však poslúžia aj iné bledučké farby. Ak na chodbu pôjde nejaká tá vešiaková stena alebo komoda na topánky, opäť voľte biely dekor v kombinácií s drevom.

4. Zrkadlo

Zrkadlo dokáže chodbu opticky zväčšiť až dvojnásobne. Ak ho navyše umiestnite na dobrom mieste a v dobrom uhle, dokáže vám do nej odraziť nejaké denné svetlo z vedľajších miestností, čím opäť celú predsieň dokonale presvetlí.

5. Správne osvetlenie

Nezabudnite aj na správne osvetlenie. Aj v prípade, že milujete teplé žlté svetlo, do predsiene sa predsa len hodia neutrálne denné alebo studené biele LED žiarovky. Navyše, na chodbe sa budete pozerať do zrkadla vždy pred odchodom z domu a len v skutočne dobrom svetle môžete zbadať nejaké tie nedokonalosti, ako je mak medzi zubami, zubná pasta na čiernom tričku a podobne. :-)

6. Využite hluché miesta

Ak máte niekde na chodbe malé hluché miesto pokojne len s hĺbkou napríklad 30 cm, šírkou 50 cm a výškou po strop, umiestnite naň buď malú taburetku na sedenie pri prezúvaní, alebo v ideálnom prípade vstavanú skriňu. Môžete v nej skladovať všetky topánky, aby zbytočne nezaberali miesto niekde v priechodnej časti predsiene a nenapáchli vám z nich veci v skrini v spálni.

7. Spojte skrinku na topánky so sedením

Jednému kúsku nábytku sa pravdepodobne nevyhnete. Zrejme to bude skrinka na topánky/komoda, do ktorej si odložíte obuv a je dobré, keď sa na nej dá aj sedieť. Pred výberom si však zmerajte chodbu a dbajte na to, aby po jej osadení zostal priechodný priestor minimálne 60, ideálne 80 a viac cm. Ak tade raz pôjdete naobliekaní s nákupnými taškami alebo s detským kočíkom, každý centimeter navyše prispeje k celkovému komfortu.