Je zívanie nákazlivé a prečo v skutočnosti zívame?

Zívanie – fenomén, ktorý stále nedá spávať aj niektorým vedcom. O zívaní existuje množstvo hypotéz, pričom mnoho z nich sú nepravdy. My sme si pre vás zozbierali tie najzaujímavejšie fakty o zívaní a veríme, že nebudete zívať aj pri čítaní tohto článku. Ak sa to však stane, nemusíte sa báť, je dokázané, že už len čítanie alebo rozprávanie sa o zívaní vyvolá u väčšiny jedincov potrebu poriadne si zívnuť.

zívanie blog

Prirodzené zívanie

Zívanie je niečo, o čom sa na niektorých pochybných stránkach dočítate, že to robia len ľudia. Už na prvý pohľad je to hlúposť, lebo každý majiteľ psa, mačky či dokonca chovateľ koní alebo hospodárskych zvierat vie, že práve zvieratá zívajú možno aj častejšie ako ľudia. Zívanie je najmä v spoločnosti považované tak trochu za faux pas, aj keď ide o úplne prirodzenú reakciu nášho tela, ktorú nedokážeme ovplyvniť. Ak si však zívnete v spoločnosti, dajte si radšej pred ústa ruku.

Príčiny zívania

Podľa posledných výskumov je vraj zívanie snaha nášho tela získať viac kyslíka. Iná teória tvrdí, že sa takýmto spôsobom snaží organizmus ochladiť mozog, pretože ľudia najčastejšie zívajú v miestnostiach s vyššou teplotou. Iná hypotéza tvrdí, že telo sa chce pomocou zívania prebudiť. Pri zívaní sa roztiahnu pľúca a nahrnie sa krv do tváre, čo nám má pomôcť udržať bdelosť. Najjednoduchším vysvetlením je, že si zívaním naše telo jednoducho pýta spánok, lebo je unavené, a preto treba jednoducho vyhľadať najbližšiu posteľ s pohodlným matracom.

Časté zívanie u dospelých

Časté zívanie môže znamenať problém a nemali by ste pri ňom odkladať návštevu lekára. Môžu súvisieť s rôznymi spánkovými poruchami (o hypersomnii sme na našom blogu písali predchádzajúci mesiac), ale na svedomí ho môže mať aj nadmerná únava, psychická záťaž či nedostatočný pitný režim.

Časté zívanie u detí

U detí môže mať časté zívanie rovnaké príčiny ako u dospelých. Avšak u detí sa môže spojiť aj s poklesom nálady, celkovou apatiou, únavou či častou chorobnosťou. Ak sa vám zdá, že vaše dieťa začalo často nevysvetliteľne zívať, konzultujte tento problém s pediatrom, ktorý navrhne ďalšie odborné vyšetrenia.

Je zívanie nákazlivé?

Je. Opäť k tomu existuje množstvo rôznych pokusov, ale aj videí so skrytou kamerou napríklad z čakárne u lekára. Ak ľahko začnete zívať v skupine ľudí, pravdepodobne patríte k naozaj empatickým osobám. Existujú dokonca niektoré štúdie, ktoré absenciu zívania v zívajúcej skupine prisudzujú prítomnosti určitých psychopatických či asociálnych vlastností jedinca. Ak vás však ani tichá čakáreň ľudí u lekára plná vydýchaného vzduchu a zívajúcich ľudí nerozzíva, nemusíte sa báť, neznamená to automaticky, že ste psychopat.

Zívnite si

Pokojne si zívnite kedykoľvek sa dá. Prečo? Pri zívaní sa napríklad otvára Eustachova trubica, čo napomáha vyrovnávaniu tlaku v strednom uchu. Okrem toho práve cez dostatočne otvorenú Eustachovu trubicu sa zo stredného ucha vyplavujú rôzne nečistoty a tekutiny, ktoré môžu spôsobiť zápaly a infekcie. Pri zívaní si navyše aj precvičíte svaly na tvári a sánkové kosti. Dávajte si však pozor, aby ste si „nevyhodili hubu z pántov“.