Montessori postele ako skvelý doplnok do detskej izby

Slovíčko „Montessori“ sa dnes už za účelom predaja používa aj v kontexte s takými výrobkami, s ktorými nemá absolútne nič spoločné. Pôvodný zmysel tohto výrazu však stále tkvie v akejsi hravej forme učenia, ktorú v minulosti spopularizovala pedagogička, po ktorej je celý tento smer aj pomenovaný. Množstvo detských pomôcok a hračiek naozaj môže hrdo niesť toto pomenovanie, pretože pomáhajú deťom získať rôzne zručnosti alebo vedomosti hravou formou. V našej ponuke nájdete napríklad aj Montessori detské postele. V čom sú tieto postele výnimočné?

montessori-postel-min

Čo sú to Montessori postele?

Väčšina ľudí si hneď pravdepodobne predstaví vyvýšené detské postele napríklad so vstavanou šmykľavkou, postele v tvare závodného autíčka alebo futbalového ihriska. Tieto postele rozhodne deti milujú a ponúkajú im oveľa viac podnetov než obyčajná posteľ, v ktorej sa dá naozaj len spať. V skutočnosti ich však nemotivujú ku kreatívnemu mysleniu alebo samostatnosti. Montessori postele majú v prvom rade 2 hlavné úlohy popísané nižšie. 

Nakopnite predstavivosť svojich detí

Detská posteľ v tvare indiánskeho stanu Teepee, klasického „Á-čkového“ stanu alebo domčeka dovolí dieťaťu zažívať dobrodružné príbehy v pohodlí svojej izby. Dovoľte deťom, aby cez posteľ prehodili plachtu alebo deku a dorobili jej tak strechu, nech z výkresu vystrihnú a namaľujú okná, ktoré lepiacou páskou pripevnia k posteli, alebo nech jednoducho posteľ dozdobia podľa svojich úvah. Najmä vrchná hrazda k tomu poskytuje dostatok priestoru – môžu si na ňu zavesiť obľúbené hračky, a s vašou pomocou aj dizajnové svetielka či vlastnoručne vyrobené dekorácie. S takto vyšperkovaným „bunkrom“, hradom, domčekom pre bábiky respektíve akýmkoľvek iným útočiskom, ktoré si vaše deti predstavujú, sa samozrejme môžu aj hrať. Cesta do postele bude oveľa zábavnejšia a každý večer môžu mať aj formu nejakého príbehu ako z rozprávky na dobrú noc.

Montessori postele a vedenie k samostatnosti

Montessori postele v našej ponuke majú aj ďalší rozmer. Učia deti fungovať samostatne bez toho, aby ste sa museli obávať o ich zdravie. Lôžko je v týchto posteliach umiestnené tesne nad výškou podlahy, preto je veľmi nepravdepodobné, že by dieťa mohlo z postele spadnúť a nejako vážnejšie si ublížiť. Miesto trvania na tom, aby dieťa zaspalo predtým ako odídete z izby, mu môžete dať viac voľnosti a cez detskú kameru sledovať, ako si dieťa poradí s prípravou na spánok samé. Vy budete mať viac času pre seba a sami uvidíte, aké je skvelé, keď môžete nechať dieťa večer v izbe samé. Chvíľu sa pohrá, možno si prelistuje obľúbenú knižku a uloží sa spať.

Ako ďalej zariadiť detskú izbu v zmysle prístupu Montessori?

Tejto téme sme sa už venovali aj v samostatnom článku. Dôležité je, aby boli jednotlivé prvky v detskej izbe navrhnuté tak, aby nenásilnou formou motivovali dieťa k rôznym činnostiam, pri ktorých si trénuje jemnú motoriku, kriticky premýšľa alebo sa jednoducho zabaví a zároveň sa pri tom niečo nové naučí.