Inšpirácia pre záhradný nábytok a doplnky do záhrady alebo na terasu

Záhradný nábytok na terase, balkóne alebo v záhrade nemusí plniť len tú funkčnú úlohu, práve naopak. Mal by sa v prvom rade stať ozdobou celého priestoru, zútulniť ho a navodiť uvoľnenú atmosféru. V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili niekoľko jednoduchých a univerzálnych tipov na výzdobu altánku, záhradného domčeka alebo zimnej záhrady, pri ktorom bude hlavnú úlohu hrať práve záhradný nábytok. Bez zbytočných rečí sa rovno vrhnime na jednotlivé body.

zahradny-nabytok-inspiracia

Na záhradnej lavičke sa nemusí len sedieť

Určite ste už v nejakej záhrade videli naživo starý bicykel obrastený napríklad brečtanom alebo inou popínavou rastlinou, ktorý mal miesto sedačky kvetináč a v košíku na riadidlách bol ďalší kvetináč. Rovnako sa dá naaranžovať aj záhradná lavica. Ak máte k dispozícii staršiu záhradnú lavicu, ktorú vám nie je ľúto obetovať čisto pre výzdobu, môžete napríklad jej nohy „zapichnúť“ do kvetináčov, z ktorých budú vyrastať maliny alebo hrozno. Tie sa budu ťahať po lavici hore a na ďalšie prvky, ktoré nachystáte nad ňu a okrem zaujímavého dizajnového prvku vám poskytnú v sezóne aj chutné plody. Ak chcete dozdobiť nejakú novú záhradnú lavicu a stále ju používať aj na sedenie, dá sa to urobiť aj veľmi jemne - vtedy platí pravidlo „menej je niekedy viac”.

Na stôl nepatrí len jedlo

Pri záhradnom stole si ľudia najčastejšie vychutnajú čerstvé dobroty pri rodinnej grilovačke alebo po varení gulášu. Niektorí jedinci dokonca zastávajú názor, že na stôl v záhrade patrí len popolník. Radi vás presvedčíme o opaku! Na záhradnom stole by rozhodne nemalo chýbať aj nejaké príjemné svietidlo (sviečky, petrolejová lampa, ale pokojne aj LED solárny lampášik), nejaké tie živé kvety, ale aj ďalšie prírodné prvky, ako sú drevené, ratanové alebo korkové podpivníky. Všetky tieto prvky majú okrem dekoratívnej funkcie opäť aj svoj praktický účel.

Dekoratívne vankúše na záhradné sedenie

Záhradné stoličky a kreslá, ale aj záhradné lehátka vyzerajú lepšie, ak ich vyšperkujete pomocou štýlových vankúšov. Okrem toho, že s vankúšmi vyzerá záhradné sedenie útulnejšie, najmä počas chladnejších dní určite oceníte, že nemusíte seba a svojich hostí usadiť na studené či dokonca opršané sedátko, ale na mäkký a suchý vankúš.

Doplnky k záhradnému nábytku

Súčasťou záhradného nábytku na vašej terase alebo v záhrade by mali byť aj rôzne doplnky, ktoré len umocnia celú tú pohodovú a uvoľnenú atmosféru, ktorá vám pomôže zahodiť starosti náročného dňa ďaleko za seba a relaxovať bez akýchkoľvek negatívnych vplyvov. Medzi tieto doplnky patria rôzne sedacie vaky, taburetky, deky či koberčeky, vďaka ktorým bude vaše hniezdočko relaxu vyzerať lepšie, no zároveň vám poskytnú aj dodatočný komfort.