Hypersomnia: Nadmerná spavosť má mnohé príčiny

Medzi poruchy spánku patrí okrem insomnie (a XY ďalších) aj takzvaná hypersomnia. Povedomie o nej nie je tak rozšírené (napríklad insomniou trpí obrazne každý druhý senior), ale aj táto spánková porucha dokáže mať výrazne negatívny vplyv na vaše zdravie. Čo je to tá hypersomnia, aké má príčiny, čo všetko dokáže zmeniť vo vašom živote a ako sa s ňou dá bojovať? Na tieto aj ďalšie otázky si odpovieme v nasledujúcom článku.

hypersomnia-nadmerna-spavost-min

Čo je hypersomnia?

Hypersomnia je v podstate opakom insomnie – a teda nespavosti. Hypersomniu označujeme aj ako patologickú alebo chronickú spavosť. Medzi hlavné príznaky patrí naozaj náročné vstávanie, ale najmä v podstate nikdy nekončiaca únava. Osoby trpiace hypersomniou spia bežne aj viac ako 12 hodín denne a ani takýto spánok im neprináša dostatok odpočinku či príval novej energie. Hypersomnia môže byť spojená aj s ďalšími diagnózami (alebo so psychologickými problémami), ale stretávame sa aj s prípadmi, kedy sa vyskytne samostatne a nečakane bez ďalších komplikácií.

Nadmerná spavosť a problémy s ňou spojené

Človek trpiaci hypersomniou je v podstate neustále unavený a podráždený. Nedokáže sa sústrediť na prácu, ale ani udržiavať vzťah s rodinou a blízkymi. Môže zanedbávať starostlivosť o seba a o domácnosť vrátane hygienických návykov. Pridružiť sa môžu aj strata chuti do jedla, pomalé rozmýšľanie alebo nezmyselná reč, ale aj ťažkosti s krátkodobou a dlhodobou pamäťou. Veľmi bežné sú aj zmeny nálad či depresívne stavy. Príznaky hypersomnie sú vlastne veľmi podobné tým, ktoré má aj insomnia, len v jednom prípade človek nemôže zaspať a v druhom spí až priveľa.

Typy hypersomnie

Existuje niekoľko typov hypersomnie, ktoré však dokáže diagnostikovať len lekár. Takzvaná primárna hypersomnia je najčastejšie spôsobená poškodením mozgu. Jej výskyt však nie je taký bežný. Sekundárna hypersomnia vzniká pôsobením iných zdravotných problémov. Poznáme aj idiopatickú hypersomniu, pri ktorej počas spánku neprichádza k regenerácii vášho tela, posttraumatickú hypersomniu, ktorá vzniká po prežití rôznych traumatizujúcich nehôd, ale aj recidivujúcu hypersomniu, ktorá sa objavuje nepravidelne.

Únava a spavosť

Existujú aj prípady, kedy hypersomnia nie je samostatnou diagnózou, ale v podstate len príznakom nejakého iného problému alebo choroby. Ak pravidelne ponocujete, nedodržiavate správnu životosprávu, vo väčšej miere konzumujete alkohol a vôbec sa nehýbete, môžete sa stretnúť s podobnými príznakmi, aké má hypersomnia. Rovnako sa môžu vyskytnúť aj v prípade, že dlhodobo vykonávate ťažkú prácu alebo to preháňate so športovými aktivitami. Takúto „hypersomniu“, však stačí len dospať napríklad počas jedného víkendu a následne sa zamyslieť nad zmenou životného štýlu alebo úpravou spánkových návykov vrátane výmeny matraca za kvalitnejší.

Ako bojovať proti hypersomnii?

Ak máte podozrenie na pravú hypersomniu, neodkladajte návštevu lekára. Hypersomnia patrí skôr medzi psychické poruchy a dá sa liečiť dokonca aj bez medikamentov – len pomocou terapie. Dôležité však je neodkladať zbytočne konzultáciu s odborníkom a neprehlbovať tak problém. Čím dlhšie trpíte hypersomniou, tým horšie sa z nej budete dostávať. Ak netrpíte hypersomniou, ale máte pocit, že váš spánok by mohol vyzerať trochu lepšie, prečítajte si viac článkov na našom blogu, kde sa venujeme aj tomu, ako si dopriať dostatok zdravého spánku.