Balkónové inšpirácia alebo ako zariadiť malý balkón?

Balkón je pre mnohých obyvateľov a vlastníkov bytov jedinou možnosťou, ako si užiť trochu čerstvého vzduchu pri káve, olovrante či dobrej knižke bez toho, aby museli opustiť svoj domov a hľadať toto naplnenie v nejakom parku, lese alebo na inom verejnom mieste. Pri prejazde slovenskými mestami si však môžete všimnúť, že veľké množstvo ľudí premenilo balkón skôr na sklad bicyklov, mopu, metly, vedier, prípadne na sušenie bielizne. Dnes sa spolu pozrieme na to, že aj naozaj malý balkón (s rozlohou okolo dvoch metrov štvorcových) sa dá premeniť na nádherné, útulné a romantické miesto, ktoré sa od jari do jesene stane vašou najobľúbenejšou „miestnosťou“ z celého bytu.

ako-zariadit-balkon

Záhradný nábytok na balkón

Aby ste si mohli čas strávený na balkóne naozaj užiť a vychutnať si po práci obľúbený horúci nápoj alebo len tak chvíľu nasávať slnečné lúče, potrebujete si na niečo pohodlné sadnúť. Mimoriadne obľúbené a navyše aj dobre vyzerajúce sú jednoznačne sedacie vaky. Zoženiete ich v stovkách farieb, veľkostí a tvarov a sú mimoriadne pohodlné. Nastáva nám však pri nich jeden problém.

Sedacie vaky nie sú na malý balkón absolútne vhodné. Keď si na ne sadnete, väčšinou výrazne zväčšia svoj objem smerom do šírky. Ak by ste napríklad na balkón s rozmerom 2x1 meter dali dva takéto vaky, nič ďalšie sa vám naň už nezmestí. Sedacie vaky a ich náplň navyše treba najmä počas zimných mesiacov a dažďov chrániť pred vlhkosťou, aby vám nezačali zvnútra plesnivieť. Máte v byte miesto, kde ich môžete schovať a nebudú vám zavadzať? Asi už chápete, kam tým mierime. Sedacie vaky nechajme na veľké terasy a záhrady. Na malom balkóne sa vašim najlepším priateľom stane kompaktný alebo dokonca skladací balkónový nábytok.

S drevom nič nepokazíte, ani raňajky:

Balkónové sedenia, stolíky a kresielka

V našej ponuke záhradného sedenia nájdete napríklad aj takýto set dvoch stoličiek a okrúhleho stolíka. Stoličky v tomto prípade síce nie sú skladacie, ale sú stohovateľné, takže mimo sezóny ich jednoducho položíte na seba. Sú vyrobené z kovu a textilénu, takže sa absolútne nemusíte báť, že by vám pri dlhodobom vystavení snehu alebo dažďu splesniveli. Pre zvýšenie komfortu si na ne môžete vždy položiť dekoračné vankúše, ktoré následne ľahko prenesiete a uschováte v interiéri. V ponuke záhradných stoličiek máme však aj množstvo skladacích modelov, dokonca aj kresielok, ktoré sa tiež dajú poskladať, oprieť „do kúta“ a pripraviť balkón napríklad aj na spomínané sušenie bielizne. K nim si už len vyberiete kompaktný balkónový konferenčný stolík, ktorý môžete mimo sezóny používať ako stojan na kvety v obývačke alebo v spálni. Skladom máme zaujímavé kovové, ratanové, ale aj drevené modely.

Útulné deky a mäkké vankúše:

Ako zariadiť malý balkón?

Ak sa túžite na balkóne zvaliť na niečo pohodlnejšie a možno si tam príležitostne aj trochu zdriemnuť, stoličky a stolík nebudú nič pre vás. Nahliadnite do našej ponuky lavičiek a pohoviek do záhrady, medzi ktorými tiež nájdete kompaktné modely určené pre malé balkóny. Ani v tomto prípade však nezabudnite na nejaký malý priestor, na ktorý si budete môcť položiť aspoň hrnček s kávou. Na takýto účel vám poslúži napríklad aj polička namontovaná do steny či závesná polička na zábradlie. Niektorí ľudia pracujúci na home office v letných mesiacoch radi trávia na balkóne celé hodiny aj počas pracovného času. Niet sa čo čudovať, na čerstvom vzduchu sa predsa lepšie premýšľa. Slnko nám dodá energiu (aj keď sa pri ňom trochu horšie pozerá na monitor) a človeku nemusí byť ľúto, že presedel 8 hodín zatvorený vo vnútri, keď je vonku krásne. Na takéto prípady sa vám na balkóne rozhodne hodí aj elektrická zásuvka či prenosná podložka na notebook.

Romantika na sídlisku:

Inšpirácia na balkón

Balkónové sedenia a všeobecne nábytok by sme mali vyriešené. Aby ste sa však na balkóne cítili naozaj komfortne, musíte si ho zariadiť útulne. Ošarpanú omietku okolo okien stačí opraviť a natrieť, ak je na podlahe dlažba, vypadanú špárovačku jednoducho zasilikónovať a hrdzavý či poškriabaný parapet prebrúsiť a streknúť farbou na kovy. Ako druhú nevyhnutnú vec odporúčame vymyslieť na balkón nejaký druh tienenia. Niekto dá prednosť markíze, ale riešením je napríklad aj kúpa rákosu, ktorý natiahnete len do výšky zábradlia. Ten vám poskytne dostatok súkromia a v prípade potreby aj tienenia pred slnkom. Núdzovo sa dá celý balkón „prestrešiť“ dekou, plachtou alebo záclonou, ktorú upevníte hore o šnúry na bielizeň a zvesíte ju pozdĺž zábradlia. Dajte si však pozor, aby vám ju nezobral vietor. :-)

Aby bol balkón naozaj útulný, patria naň aj živé kvety. Počas sezóny si môžete zasadiť napríklad jahody do závesných kvetináčov alebo črepníkové kríčkové cherry paradajky či iné dobroty, ktoré môžete počas oddychu na balkóne vyjedať v tej najčerstvejšej podobe. Na balkóne môžete pestovať aj čerstvé bylinky buď na čaj, alebo ako koreniny do jedla či osvieženie rôznych letných šalátov. Živé kvety však priťahujú aj pozornosť opeľovačov a ďalšieho hmyzu, čím najmä v husto zastavaných oblastiach výrazne pomôžete udržať ich populáciu.

Živé kvety, ale aj ochrana pred slnkom a zvedavými pohľadmi:

Doplnky pre útulný balkón

V neposlednom rade si môžete balkón skrášliť aj šikovnými doplnkami. Lampáše, svietniky, ale napríklad aj koberec, kožušina či riad alebo čajový servis určený čisto len na balkón. Ozdobiť sa dajú aj okná a kúsok steny vedľa okien nejakou vkusnou prírodnou plastikou či vencom zo sušených kvetov. A ak chcete „urobiť radosť“ susedom, nezabudnite si na balkón zavesiť aj zvonkohru. :-) Medzi ďalšie zaručené „zlepšováky“ susedských vzťahov patria aj pokusy o grilovanie. S elektrickým grilom im narobíte maximálne tak chute, ale s uhlím alebo plynom by ste na balkóne manipulovať naozaj nemali už len z bezpečnostných dôvodov.

Dizajnové osvetlenie urobí naozaj veľa: