Záclony do detskej izby – ako ich vybrať?

Záclony zažívajú svoj comeback a okrem obývačiek a spální ich nájdeme opäť aj v detských izbách. Moderné záclony však už dávno nevyzerajú tak, ako pred 30 či 40 rokmi. Moderné vzory a kvalitnejšie materiály vystriedali gýčové háčkované záclony, ktoré sa často roztápali aj pri silnejšom slnečnom žiarení počas letného dňa.

zaclony-detska

Záclony do detskej izby

Aby ste mohli zavesiť záclony v detskej izbe, budete v prvom rade potrebovať garnižu. V dnešnej dobe je na výber obrovské množstvo typov, no odporúčame, aby bola guľatá a medzi najobľúbenejšie materiály patria hliník a nerez (ktoré vyzerajú rovnako), alebo jemné drevo. Obľúbené sú aj garniže z tvrdeného plastu, a to napríklad v modernej antracitovej farbe.

Antialergické riešenia

Ak majú vaše deti alergiu na prach a roztoče, určite sa poobzerajte po záclonách, ktoré nezachytávajú prach. Záclony sa vyrábajú aj z moderných antistatických materiálov. Skvele držia tvar a nespôsobia vašim ratolestiam pálenie očí či nepríjemnú nádchu. Ďalšou výhodou je, že ich takmer vôbec netreba čistiť.

Vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie nie sú len dominantou kancelárskych priestorov. Svoje miesto si nájdu aj v interiéri, a to aj v detských izbách. Montujú sa na špeciálnu garnižu, ktorá sa dodáva spolu s nimi. Vytvoria vnútri absolútne súkromie, no rovnako dobre prepustia svetlo do interiéru. Výhodou je, že si môžete vybrať z celej palety farieb a zladiť ich tak so zvyškom nábytku, kobercom či doplnkami. 

Kombinácia so závesmi

V prípade výberu vertikálnych žalúzií nemusíte nad závesmi rozmýšľať. Ak plánujete závesy v kombinácii so záclonami úplne zaťahovať, je vhodné použiť dvojitú garnižu, kde po jednej guľatine behajú záclony a po druhej práve spomínané závesy. Medzi moderné závesy patria buď jednofarebné kúsky z hrubej látky, alebo kúsky s jednoduchým vertikálnym geometrickým vzorom. Medzi top farby patrí antracit, vínová, ale aj tmavá modrá či zelená.

Izba bez záclon?

Aj to je alternatíva. Mnohým ľuďom stačia obyčajné žalúzie, ktoré bývajú súčasťou plastových či hliníkových okien. Ak hľadáte lepšie a bezpečnejšie tienenie izieb, môžete sa poobzerať aj po exteriérových žalúziách, ktoré majú navyše aj tepelno-izolačnú funkciu, ochránia okná pred silným vetrom, ale aj pred prípadnými zlodejmi.