Paletové sedenie v obývačke alebo záhrade: S vankúšmi sú palety oveľa komfortnejšie

Paletové sedenia si za posledné desaťročie našli svoje miesta v mnohých kaviarňach, záhradných altánkoch, pergolách a terasách, ale aj v obývačkách. Zoskrutkované palety v tvare pohovky či kresla vyzerajú naozaj skvele napríklad s bielym náterom, no bez vankúšov, matracov alebo podsedákov by nikdy neboli dostatočne komfortné. Ukážeme vám, ako si ich môžete vylepšiť aj s tým, čo máte doma.

paletove_sedenie

Matrace na palety

V prípade veľkého záhradného paletového sedenia môžete sedacie časti na najväčšej lavici vylepšiť aj pomocou starého matracu. Ak si kupujete nové matrace, staré rozhodne nevyhadzujte. Stačí si k nim kúpiť alebo ušiť nový poťah zo starej dekoračnej látky a položiť ich na sedaciu časť vášho paletového sedenia. Nezabúdajte, že počas daždivých dní je vhodné sedenie prekryť, aby nenavlhlo a nezačalo plesnivieť, keďže matrace nie sú primárne určené do exteriéru.

Vankúše na palety a paletové sedenie

Rovnako môžete využiť aj staré vankúše, no v tomto prípade odporúčame radšej tvrdé vankúše z pohovky, ktoré držia tvar a môžete sa o ne pohodlne oprieť. V obchodoch so záhradným nábytkom sa dajú kúpiť, samozrejme, aj exteriérové vankúše, ktorým nevadí vlhkosť ani mráz, nesplesnivejú a vydržia naozaj dlho.

Kúpiť či vyrobiť?

V prípade, že potrebujete klasické mäkké podsedáky na paletové sedenie, máte dve možnosti. Buď si ich kúpite, respektíve dáte vyrobiť na mieru, alebo si ich vyrobíte sami. V takom prípade je najjednoduchším spôsobom nastrihať alebo narezat molitanové platne na požadovaný rozmer. Tie následne obšijete do dekoračnej látky podľa vlastného výberu, ktorá bude ladiť s farbou vašich paliet.

Paletové sedenie v interiéri

Pozrime sa ešte na špecifiká paletového sedenia v interiéri a exteriéri. Pri stavbe paletových pohoviek, rohových sedačiek alebo kresiel pre interiér si dajte veľký pozor na dobrý výber paliet a ich následnú povrchovú úpravu. Snažte sa vybrať len kvalitné a nepoškodené palety, dobre ich obrúsiť a nalakovať, aby vám pri večernom leňošení alebo detských hrách nehrozilo zranenie z ostrých rohov alebo vytŕčajúcich triesok.

Paletové sedenie v exteriéri

V exteriéri venujte dôslednú prípravu najmä ochrane samotného dreva pred poveternostnými podmienkami. Na zimu ho odporúčame schovať do garáže alebo aspoň zakryť. Avšak, aj dážď a agresívne letné slnko dokáže dať drevu zabrať, preto si vyberte náter so silnou UV ochranou, ktorý penetruje a vyživí dosky vášho paletového sedenia.