Svietidlá do spálne – dobré osvetlenie vytvorí správnu atmosféru

Pri zariaďovaní alebo rekonštrukcii nášho bývania sa musíme poriadne zamyslieť aj nad rozmiestnením a výberom osvetlenia. Dôležité je myslieť na to už pri realizácii elektroinštalácie,  napríklad pre natiahnutie prípojky pre všetky bodovky. Na čo všetko si okrem toho treba dať pozor?

svietenie-v-splani1

Svietidlá do spálne – výber

V modernej spálni si ľudia čoraz viac vyberajú bodové svetlá, ktoré sú zapustené v sadrokartóne. Ani klasické lustre však nehrajú druhé husle. Ak máte len jeden svetelný vývod v strede stropu a neplánujete strop znižovať kvôli bodovkám, v ponuke nájdete aj množstvo moderných lustrov pre modernú spálňu.

Ako vybrať farbu svetla?

Na výber máte v súčasnosti 3 farby svetla (ak nerátame rôzne zelené, fialové a iné dizajnové). Nazývajú sa ako biele svetlo, denné (neutrálne svetlo) a žlté svetlo. Biele svetlo má najvyššiu svietivosť, no do spálne je nevhodné. Rozhodnite sa medzi žltým, ktoré je útulnejšie, a neutrálnym, ktoré viac svieti, podľa vlastných preferencií.  

Dizajnové ambientné osvetlenie do spálne

Dizajnové osvetlenie pomocou LED pásiku je vhodné zabudovať napríklad pod posteľ. V tomto prípade si rovno môžete vybrať pásik, ktorý vie svietiť desiatkami rôznych farieb. Zelená môže byť na pozeranie hororu, modrá na pozeranie sci-fi filmu, oranžová na Halloweensky večer a červená na romantické chvíle.  

Svetlo na nočný stolík

Na nočnom stolíku by mal byť zdroj svetla napríklad na čítanie, ale v ideálnom prípade aj vypínač pre vypnutie centrálneho svetla. V tomto prípade odporúčame použiť spomínané žlté svetlo, ktoré je na čítanie úplne dostačujúce.

Stlmovanie svetiel

Stlmovanie svetiel dokáže v spálni opäť navodiť úplne inú atmosféru. Ak máte možnosť vybrať si svietidlá s touto funkciou, vyberte si ich. Oceníte to napríklad aj pri uspávaní dieťaťa, kedy chcete mať prítmie, no sami potrebujete aspoň trochu vidieť.

Denné svetlo

V spálni je dôležitá aj práca s denným svetlom. Skvelým trikom je napríklad umiestnenie zrkadla alebo skrine so zrkadlom oproti oknu, vďaka čomu sa svetlo odrazí naspäť do celej izby. Tmavé spálne sa dajú zosvetliť aj vymaľovaním na bielo.

Pozor na modré svetlo

Pred spánkom sa pokúste vyhnúť modrému svetlu – z osvetlenia, ale aj zo smartfónov či notebooku. Poslednú hodinku pred spaním by ste nemali stráviť v príliš osvetlenom priestore, ale ani pozeraním do obrazovky – znižuje to kvalitu spánku.