Koberce do kuchyne. Aký vybrať, aby naozaj vydržal?

Mnohí tvrdia, že koberce do kuchyne nepatria, no iní si zas kuchyňu s kobercom nevedia vynachváliť. Nech je to tak či onak, pri výbere koberca do kuchyne sa treba sústrediť na viac ako len to, či pekne vyzerá. Prečítajte si niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa ohľadom koberca vo vašej kuchyni.

koberec-v-kuchyni

Koberce patria do kuchyne

Veľa ľudí by vám pravdepodobne povedalo, že v kuchyni je akýkoľvek koberec lepší, než žiadny koberec. V skutočnosti však takéto preferencie nemá každý. Pekný koberec, ktorý sa hodí napríklad aj do spálne, dokáže naozaj výrazne oživiť vašu kuchyňu. Aj moderná kuchyňa s bielymi skrinkami a jemným dreveným dekorom zrazu začne „spievať“, keď do nej vyberiete napríklad červený alebo žltý koberec. V kuchyni trávime množstvo času a ak ste zvyknutí chodiť bosí, na dlažbe v kuchyni vám môže byť čochvíľa zima. Koberec tak nemusí byť len dizajnový, ale aj funkčný prvok.

Jednoduché behúne

Pre tých, ktorí chcú koberec naozaj z čisto praktického hľadiska, sú najlepšou voľbou klasické behúne. Koberec jednoducho rozrolujete popri pracovnej doske a môžete po ňom behať jedna báseň. Koberec vám v kuchyni ochráni vašu plávajúcu podlahu pred vyliatím nejakej tekutiny, ktorá by ju mohla vyduť. Rovnako ochráni aj dlažbu pred pádom ťažkého hrnca, ktorý by ju mohol rozbiť.

Syntetika sa ľahko čistí

Ideálny koberec je dokonca taký, ktorý sa dá prať v práčke. Takých však na trhu nie je až tak veľa a nie sú často dostatočne veľké. Ak chcete, aby sa dal koberec ľahko čistiť, zvoľte syntetiku.  Tepovanie, vysávanie, ale aj prípadné vyčesávanie vlasov je pri syntetike naozaj jednoduché a nezaberie vám takmer žiadny čas.

Do nízkeho vlasu nezašliapete špinu

Odporúčame vám dbať hlavne na výšku vlasu vysnívaného koberca. Koberce, ktoré majú veľmi nízky alebo dokonca žiadny vlas, sa čistia úplne najľahšie. Nedokážete do nich zašliapať vlasy, prach a inú špinu. Aj koberec bez akéhokoľvek vlasu (len samotná tkanina), je lepší ako žiadny.

Protišmykový? Stačí aj obojstranná páska

Veľkou výhodou sú protišmykové koberce, ktoré dokážu zabrániť samotnému šmyknutiu. Ak sa vám po dome naháňajú aj deti alebo zvieratá, protišmykový koberec nebude každých 5 minút v inej miestnosti. Ak ste si však taký nevybrali, nezúfajte. Do rohov jednoducho nalepte štvorček obojstrannej pásky.