Vstavaný nábytok vs. klasický nábytok: výhody a nevýhody

Pri výbere nábytku do vášho nového bytu alebo domu (ale aj pri rekonštrukcii toho starého) sa pravdepodobne rozhodujete medzi vstavaným a klasickým nábytkom. Ak patríte pri výbere nábytku k nováčikom, máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu spoznať výhody aj nevýhody oboch týchto variantov.

vstavany-nábytok

Obývačka ako hlavná denná miestnosť

Nosná výhoda vstavaného nábytku je predovšetkým definovanie si rozmerov a jednotlivých elementov presne podľa vašich požiadaviek (na základe možností vášho priestoru). Vy si tak určíte, ako veľký či široký má byť nábytok, koľko políc má mať napríklad vaša nová vstavaná skriňa alebo aké bude farebné prevedenie. Vstavané skrine sú v súlade s minimalistickým štýlom moderných domácností a často ani nie je na prvý pohľad vidno, či sa jedná o skriňu alebo či je to len obyčajná stena. To oceňuje čoraz viac ľudí.

Nevýhody vstavaného nábytku

Hlavnou nevýhodou vstavaných nábytkov je ich vysoká cena. V podstate vždy musia byť vyrobené na mieru, čo si žiada dobrého stolára. Druhou nevýhodou môže byť pre mnohých ľudí, že sú osadené na pevno a na „veky vekov“. Ak vás po dvoch rokoch skriňa omrzí alebo chceli by ste ju presunúť inam, nemôžete. Alebo si môžete dať spraviť novú na iné miesto a túto zrušiť, no to sa naozaj finančne neoplatí.

Klasický nábytok – výhody

Štandardný nábytok má oveľa priaznivejšiu cenu. Akúkoľvek vysnívanú komodu môžete slobodne presúvať od jednej steny k druhej, z obývačky do spálne, a keď sa budete sťahovať, môžete ju jednoducho vziať so sebou. Ak vás raz omrzí, môžete ju na internete predať a objednať si novú. Poskladať si nábytok z internetu alebo z klasického obchodu navyše zvládne naozaj každý priemerne zručný človek a nepotrebujete na to stolára. 

Kedy ťahá klasický nábytok za kratší koniec?

Takýto nábytok budete musieť častejšie odsúvať a umývať zem za ním aj pod ním. Keďže nie je vyrobený na mieru, nemusí vám presne pasovať na to miesto, kde ste si ho vysnívali. Ak sa vám pri montáži alebo používaní nejaká časť poškodí, možno už bude problém zohnať rovnaký kus v rovnakom dekore (ak sa taký modelový rad už nevyrába).

Najlepšia je kombinácia

Tak, ako aj svet nie je bipolárny, ani výber nábytku nie je čiernobiely. Vždy je dobré rozumne skombinovať nábytok do takej miery, aby ste boli spokojní. Do voľného priestoru na chodbe dokonale pasuje vstavaná skriňa, do vašej spálne zase štandardná skriňa a do obývačky pod televízor tá spomínaná vysnívaná komoda.