Aký koberec do obývačky? Držte sa týchto 3 pravidiel

Rozhodli ste sa, že by vaša obývačka potrebovala zmenu a možno by to vyriešil dizajnový koberec? Ak neviete, podľa čoho si koberec vybrať, pripravili sme pre vás niekoľko krátkych tipov, ktoré vám s tým pomôžu. Stačí, ak sa budete držať troch dôležitých pravidiel a určite nešliapnete vedľa.

koberec-v-obyvacke

Koberec do obývačky

Koberec do obývačky by mal spĺňať niekoľko vlastností, ktoré si popíšeme nižšie. Rovnako dôležité sú však aj jeho výhody, ktoré oceníte najmä pri bývaní v paneláku. Koberec pomáha so zvukovou izoláciou, takže suseda pod vami budete počuť výrazne menej. Rovnako izoluje aj tepelne, aj preto majú ľudia v Rusku na stenách koberce. Studená dlažba vás tak už nemusí trápiť. 

Kusový, strihaný či behúň?

Nie je až tak podstatné, aký koberec si vyberiete. Kusový má väčšinou motív a tento motív je ohraničený. Strihaný koberec môžete zohnať aj v naozaj pozoruhodnom rozmere a behúň sa hodí najmä do užších priestorov.

1. Veľkosť koberca

Pred samotným výberom koberca si najprv premyslite jeho veľkosť a doma v obývačke si pomerajte, aký veľký koberec sa tam zmestí. Ak si vyberiete napríklad spomínaný kusový, je dôležité nechať od jeho krajov po nábytok alebo steny aspoň zopár desiatok centimetrov. Ak máte napríklad voľný priestor 200x300 cm, zvoľte koberec s rozmerom 150x250 cm.

2. Výber farby

Koberec vám nemusí nutne ladiť so zvyškom obývačky, práve naopak. Samozrejme, ak máte celú obývačku ladenú do šeda, šedý koberec by tam dokonale pasoval. Avšak, krikľavý modrý či červený kúsok dodá celému priestoru úplne nový šmrnc.

3. Materiál a výška vlasu

Nemali by ste podceniť ani výber materiálu. Niektoré bavlnené koberce sú dokonca prateľné. Dobre sa však udržiava aj syntetika. Pri kúpe koberca sa rozhodne informujte o tom, aký to je materiál a a aj to, pri akej teplote a s akým prostriedkom ho môžete čistiť.