Talianske prehozy na posteľ – inšpirujte sa aj vy

Talianske prehozy sa tešia čoraz väčšej popularite a my sa spoločne pozrieme na niekoľko inšpirácií, ktoré vám pomôžu pri zariaďovaní a dekorovaní spálne či detskej izby aj pomocou prehozov. Na čo vlastne prehozy slúžia a prečo sa niektoré volajú talianske? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

talianksý prehoz 

Talianske prehozy

Prečo sa talianske prehozy volajú talianske prehozy? Na túto otázku nikde nenájdete jednotnú odpoveď, no väčšina predajcov sa zhoduje na verzií, že trend použitia prehozu na posteľ prišiel práve z Talianska. V tejto subtropickej krajine sa len málokedy stretnete s klasickým paplónom. Určite si spomínate aj na scénu z českej komédie Slunce, seno, erotika, v ktorej zamestnankyňa hotela v Taliansku názorne ukazuje obyvateľom z Hoštíc, ako sa spí na talianskej posteli. Dnes sa zvyknú prehozy označovať ako talianske vtedy, keď plnia dekoratívnu funkciu a sú z materiálu, ktorý sa trochu leskne. 

Funkčná úloha prehozov

Prehozy na posteľ plnia v našich domácnostiach aj úžitkovú funkciu. Dokážu ochrániť posteľnú bielizeň pred prachom, chlpmi zvierat či nehodami s jedlom a pitím, ktoré dokážu spôsobiť deti aj dospelí. Okrem toho sa môžete po posteli váľať pokojne aj v oblečení z práce bez výčitiek, že by ste opotili alebo inak ušpinili čerstvo prezlečené periny. 

Inšpirácie na použitie prehozov

Pri výbere prehozu je opäť lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Ak si myslíte, že prehozy sa používajú len v ustrojených a gýčových spálňach, ste na omyle. Presvedčte sa sami, že prehoz môže byť použitý aj moderným a uvoľneným spôsobom a bez toho, aby ste ho museli každé ráno pol hodinu „inštalovať“. 

Nerozprestretý prehoz v kombinácií s ďalšou dekoráciou:

pinta.italiano1

Dokonale zladený prehoz s vankúšmi:

pinta.italiano2

Pletený prehoz:

pinta.italiano3

Klasický taliansky prehoz:

pint.italiano4

Čím nahradiť prehozy?

Nemáte doma ani jeden prehoz, no chceli by ste ho začať používať ešte skôr, než si nejaký vyberiete? Žiadny strach, na tento účel vám skvele poslúži aj klasická deka alebo hrubšia posteľná plachta, ktorá je určená na manželskú posteľ. Aspoň tak môžete trénovať svoje nápady na aranžovanie prehozu na vašej posteli. 

Prehozy aj na detskú posteľ

V našej ponuke nájdete aj rozkošné prehozy na detské postele, vďaka ktorým si môžu deti dlho čítať alebo sa hrať na posteli počas dňa aj bez toho, aby museli rodičia každý deň prezliekať posteľnú bielizeň. Detské motívy skvele dotvoria atmosféru izby vašich ratolestí a potešia nejedno oko, ktoré ich zbadá.