Maľujete spálňu? Vyberte si kvalitnú farbu do spálne

Pri výbere farby na spálne sa pravdepodobne rozhliadate po aktuálnych trendoch. Trendy sa však menia rovnako rýchlo, ako predpoveď počasia. Aj preto odporúčame skôr dodržovať princípy, ktoré sú v spálni nadčasové a kombinovať farby tak, aby bola spálňa vzdušná, no zároveň útulná.

malujete-spalnu

Farba spálne

Spálňa je jednou z mála miestností, kde môžu hrať prvé husle aj tmavšie a sýtejšie farby. Predsa je to miestnosť, v ktorej sa vyžaduje prítmie. V poslednej dobe je veľmi obľúbená (a zostane nadčasovou) antracitová farba, ktorá dokonale vynikne napríklad aj na závesoch. Zatiahnuté závesy často tvoria v spálni jednu celú stenu a farba závesov je preto mimoriadne dôležitá.

Akú farbu vybrať do spálne?

Smaragdovo-zelená, vínová, rubínová, antracitová, ale aj tmavá lesná hnedá – všetky tieto ťažké farby sa mimoriadne hodia do spálne, ale len v prípade, že s nimi viete pracovať. Ťažkú tmavú farbu odporúčame použiť len na jednu stenu spálne – ideálne tú za čelom postele. Nemala by byť ani oproti oknu. Môžete ju skombinovať prípadne s tmavými závesmi, no posledné 2 zostávajúce steny by mali byť bledé – ideálne biele, aby izba nepôsobila ako tmavá pivnica. 

Intímna atmosféra

V spálni si dokážete pomocou farieb vytvoriť aj intímnu atmosféru. Dopomôcť vám k tomu môže aj zabudované ambientné LED osvetlenie za skriňou či pod posteľou. No a akú farbu osvetlenia si vybrať? Nemusíte žiadnu, moderné LED pásiky totiž dokážu prepínať desiatky až stovky odtieňov a farbu si tak meniť podľa nálady. Intímnu atmosféru vám môže pomôcť vytvoriť aj vhodne zvolený koberec.

Práca a hra so svetlom

Ako sme už písali vyššie, vymaľovať celú spálňu na sýtu bordovú by mohlo pôsobiť stiesnene. Do spálne predsa len chcete dostať najmä cez deň viac svetla, s čím vám pomôžu práve dve bledšie steny alebo zrkadlo vhodne umiestnené oproti oknu. Okno by nemalo byť ničím zatienené (okrem závesov), aby mohlo svetlo voľne prúdiť do celej miestnosti.

Zladenie s nábytkom, doplnkami a posteľnou bielizňou

Nezabudnite, že farby na stenách je vhodné zladiť so zvyškom spálne, aby boli v podobnom farebnom tóne. Ak sa rozhodnete pre fialovú stenu a fialové závesy, vyberte si aj niekoľko fialových doplnkov, posteľnú bielizeň alebo fialové kreslo. Posteľ, skriňa, podlaha, strop aj dve steny môžu zostať biele, vďaka čomu bude spálňa stále priestranná a vzdušná.